U oktobru počinje gradnja još jednog mosta u Banjaluci

Pokrenut je proces javne nabavke za gradnju budućeg mosta preko rijeke Vrbas u Srpskim Toplicama, krajem ovog ili početkom sljedećeg mjeseca trebali bi dobiti izvođača radova i ako ne bude žalbi, izvođač bi mogao biti uveden u radove u drugoj polovini oktobra.

Potvrdio je ovo za portal “Banjaluka.com” Slaviša Sandić, načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve i dodao da bi sledeće sedmice trebala biti raspisana javna nabavka.

Sandić je naglasio da bi poslije izgradnje novog mosta na mjestu nekadašnjeg Zelenog mosta u Obilićevu, Banjaluka bi trebala dobiti još jedan most preko Vrbasa, i to 220 metara uzvodno od postojećeg, jednosmjernog mosta u Toplicama.

“Budući most u Toplicama imaće raspon od 65, a širinu 11 metara. Pored dvije saobraćajne trake po tri i po metra biće izgrađene i pješačke staze širine po dva metra. Ovaj most primarano će biti orjentisan na teretni saobraćaj, s obzirom na to da će preko njega cirkulisati teretni saobraćaj u pravcu Istočnog tranzita”, pojasnio je Sandić.

most

Sandić je istakao da je projektom predviđeno da most bude građen sistemom konzolne gradnje od čelika i betona kao spregnuta konstrukcija.

“Na ovaj način gradnje, projektanti su se odlučili zbog konfiguracije terena i izuzetno uskog prostora na kojem će se nalaziti buduće gradilište”, objasnio je Sandić.

Vrijednost izgradnje novog mosta u Toplicama iznosiće oko dva miliona KM.

Građani kažu da će most na pomenutoj lokaciji znatno smanjiti gužve i rasteretiti prilaz centru grada.

“Vikendom se gužve stvore od takozvane raskrsnice “nula” pa do saobraćajnice koja se odvaja prema tranzitu. Smatram da će većina građana ali i onih koji su samo u prolazu koristiti taj budući most”, rekao je Miloš B. iz Banjaluke i dodaje da je dobro da se bilo šta novo gradi jer gradu treba promjena.