Hiljade vjernika u Manastiru Ostrog na liturgiji i poklonjenju Svetom Vasiliju (VIDEO)

 Hiljade pravoslavnih vjernika iz regiona prisustvuju jutros, na praznik Svetog Vasilija Ostroškog, litirugiji u Manastiru Ostrog koju služi Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije uz sasluženje sveštenstva.

Mnogi vjernici, koji su do ove svetinje prevalili stotine kilometara pješke, došli su još juče, pa je plato ispred manastira bio preplavljen šatorima, vrećama za spavanje i ćebadima.

Hiljade vjernika prisustvovalo je i sinoć bdenju u navečerje praznika.

U Crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice u Gornjem manastiru u ponoć je čitan je akatist Svetom Vasiliju, dok je sat iza ponoći, u Crkvi Vozdviženja Časnog Krsta, takođe u Gornjem manastiru, služena sveta liturgija.

Srpska pravoslavna crkva 12. maja proslavlja Svetog Vasilija Ostroškog čije se čudotvorne mošti čuvaju u Manastiru Ostrog kao velika svetinja više od 300 godina, i mjesto su hodočašća za vjernike svih religija.

Na ovaj praznik večeras će u 18.00 časova tradicionalno biti održana svečana litija koja će krenuti kao i do sada od Saborne Crkve Svetog Vasilija Ostroškog na Trgu Šaka Petrovića u Nikšiću.

Sveti Vasilije rođen je kao Stojan Jovanović u selu Mrkonjić u hercegovačkom Popovom Polju 1610. godine.

Sveti Vasilije zamonašio se u trebinjskom Manastiru Uspenija Bogorodice. Ubrzo je postao episkop. Najprije je boravio u Tvrdošu, a potom prelazi u Ostrog.

Neumoran u molitvama, postu i fizičkom trudu Sveti Vasilije mirno se upokojio na današnji dan 1671. godine.

Vjeruje se da su njegove mošti čudotvorne, pa ljudi svih konfesija dolaze da im se poklone i mole za iscjeljenje najtežih bolesti.

Tradicionalni dan velikog okupljanja vjernika je 12. maj, ali i Trojičin dan, kada se održava Veliki narodni sabor u Ostrogu.

Svetitelju u čast podignute su i brojne crkve zadužbine, a slavi se i kao krsna slava. 

glassrpske.com

Tagovi: