GS UN odlučuje o rezoluciji o Srebrenici

Generalna skupština Ujedinjenih nacija (GS UN) na današnjoj sjednici u Njujorku raspravlja i odlučuje o prijedlogu rezolucije o Srebrenici.

Prijedlogom je, između ostalog, predviđeno da se “11. jul obilježava kao međunarodni dan sjećanja na genocid u Srebrenici”.

Rezoluciju o Srebrenici je bošnjački dio misije BiH pri UN inicirao samostalno, bez odluke Predsjedništa BiH, a njeni su predlagači Njemačka i Ruanda.

Rezoluciju u kojoj se dešavanja iz jula 1995. godine u Srebrenici kvalifikuju kao “genocid” predstavlja stalni predstavnik Njemačke u UN Antje Lenderce, a sjednici prisustvuje predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Iako se, prema proceduri Generalne skupštine, odluke donose konsenzusom, za koji je potrebno da sve države budu saglasne oko teksta nacrta rezolucije, o prijedlogu rezolucije o Srebrenici će se glasati, pošto se Srbija, Rusija i Kina protive njenom usvajanju. Na glasanju u Generalnoj skupštini UN zemlje nemaju pravo veta, a svaka od 193 države članica ima pravo na jedan glas.

Sjednicu možete da pratite UŽIVO OVDJE.

Tagovi: