Šokantna tvrdnja: Novi dokumentarac navodi da je Isus bio Grk

Isus Hrist nije Jevrejin, već Grk, pokazalo je najnovije istraživanje predstavljeno u dokumentarcu “Amazon Prime”. U ovom dokumentarcu se tvrdi da je antički filozof Apoloninus Tajan, koji je propovijedao i činio čuda, zapravo onaj o kome piše u Bibliji.

Dokumentarac naime, otkriva da su Isusa zamijenili sa ovim grčkim filozofom koji je živio u isto vrijeme. Opisi Isusovog života i čuda koja je izveo u Novom zavjetu možda su pogrešno protumačeni i njih je, bar kako navodi dokumentarac, činio Apoloninus Tajan, odnosno Apolonije Tjanski, prenosi Dejli Mejl.

– Između njih postoje upečatljive fizičke sličnosti i postoji više dokaza da je Apolonije postojao – navodi se u dokumentarcu. Dokumentarni film Amazona, “Biblijske zavjere”, zapravo sugeriše da je Isus mogao da bude Apolonije.

Dokumentarac ne poriče da je Isus postojao kao istorijska ličnost, samo da osoba koja se opisuje u Novom zavjetu može da bude Apolonije.

Apolonije je rođen u 3. ili 4. godini prije nove ere u Centralnoj Anatoliji. I Isus i Apolonije su bili propovijednici i činili su čuda u prvom vijeku nove ere. Obojica su imala dugačku bradu.

Film objašnjava kako je Apolonije došao do izražaja tako što je činio čuda i sakupljao sledbenike – na sličan način kao Isus. Bio je Pitagorin učenik, odrekao se mesa, vina i žena. Nije nosio cipele, a pustio je dugačku kosu i bradu, piše B92.

– Ubrzo je postao reformator i nastanio se u hramu Eskulapa – navodi se u dokumentarcu.

Rimski imperator Aurelije se čak zarekao da će podići statuu u njegovu čast.

– Navodno je vraćao život mrtvima i govorio o stvarima koje ljudi tada nisu ni mogli da zamisle. I, za razliku od Isusa, postoje dokazi koji dokazuju da je Apolonije zapravo postojao – navodi se u filmu.

Reakcije na ovaj dokumentarac, očekivano, nisu bile dobre. Mnogi su komentarisali da u njemu zapravo nije dokazano da je Isus zapravo bio Apolonije.

– Dokumentarac samo pokušava da baci sumnju na Bibliju, bez ikakvih istorijskih dokaza ili intervjua sa pouzdanim stručnjacima, samo čista pretpostavka – napisao je jedan gledalac.

Tagovi: