Diktatura ili jača Srpska, oprečne reakcije o mogućim izmjenama Krivičnog zakona RS

Najava predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika da bi srpski predstavnici, koji u zajedničkim institucijama BiH ne budu poštovali odluke organa Republike Srpske, u budućnosti zbog toga mogli završiti u zatvoru izazvala je oprečne reakcije u Srpskoj.

Dok jedni smatraju da takva odluka vodi ka jednopartijskom sistemu, te je nazivaju diktatorskom, drugi smatraju da bi tako nešto samo ojačalo poziciju RS.

Dodik je u utorak najavio da će u Narodnoj skupštini RS biti razmatrane izmjene i dopune Krivičnog zakona Srpske kojima će biti propisana zatvorska kazna od tri i više godina za sve koji ne poštuju odluke organa RS. On je istakao da bi se o tome moglo raspravljati već na jednoj od narednih sjednica NS RS.

– Biće zaprijećena velika zatvorska kazna za svakog ko na bilo kom nivou ne poštuje odluke organa RS, jer će to biti krivično djelo – naveo je Dodik.

On je pojasnio da se to prvenstveno odnosi na srpske predstavnike u zajedničkim institucijama BiH.

Mladen Bosić, novoizabrani delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, ističe da ovakav Dodikov stav predstavlja direktno uvođenje diktature u RS.

– Dakle, ignorisaće se mišljenje ljudi koji su izabrani na bilo koju poziciju i nametnuće im se mišljenje skupštinske većine, a sve pod prijetnjom zatvora. Skupštinska većina nije mišljenje cijele Srpske, jer narod bira i vlast i opoziciju. Sasvim je legitimno pravo izabranih predstavnika da imaju svoje mišljenje, a ne da im se ono nameće, pod prijetnjom zatvora – kategoričan je Bosić.

Dodaje da opozicija ima pravo da iznosi svoje mišljenje i stavove.

– Dodik svoje lične i interese svoje stranke želi da proglasi kao ekskluzivne interese Srpske. Valjda je svakom imalo pametnom čovjeku jasno o čemu se radi. Prije svega, to je demokratski i pravni nonsens, jer osobe koje narod bira kao svoje predstavnike, u bilo koji parlament, imaju zakonsku i imunitetsku zaštitu da slobodno mogu izražavati svoju volju i mišljenje  – kaže Bosić.

On ističe da bi izmjene i dopune KZ RS, koje je Dodik najavio, predstavljale jedinstven primjer u svijetu, te izrazio očekivanje da se tako nešto neće naći na dnevnom redu Narodne skupštine RS.

Njegovo mišljene ne dijeli Staša Košarac, član predsjedništva SNSD-a i poslanik te stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, koji tvrdi da je vrlo važno da predstavnici RS u zajedničkim institucijama poštuju stavove Srpske. On je optužio Savez za promjene da je u protekle četiri godine ignorisao stavove RS, te radio na štetu Srpske.

– Savez za promjene je u sprezi sa strancima i još nekim partnerima ignorisao ne samo stavove, već i pozive organa RS na zajedničko usaglašeno političko djelovanje. Zbog takve politike RS je u prethodne četiri godine imala najlošiju i najtežu poziciju u odnosu na sve prethodne mandate – tvrdi Košarac.

Dodaje da se sa takvom političkom praksom mora prestati, jer je RS najviše ugrožena onda kada predstavnici iz RS, na zajedničkom nivou, ignorišu njene institucije.

Košarac navodi da bi kroz izmjene i dopune KZ RS naglasak trebalo staviti na politički izabrane ljude iz RS, što podrazumijeva poslanike, delegate, ministre i zamjenike ministara.

Perica Bundalo, šef Kluba poslanika PDP u Narodnoj skupštini RS, ističe da će se o najavljenim izmjenama i dopunama KZ RS moći izjasniti tek kada vidi šta će pisati u prijedlogu koji će se naći pred poslanicima.

Navodi da mu nije jasno šta je tačan cilj najavljenih izmjena KZ RS. Ukoliko je cilj disciplinovanje srpskih predstavnika u zajedničkim organima na nivou BiH, Bundalo smatra da sad nema potrebe za tim, s obzirom na to da je vladajuća većina u RS istovjetna vladajućoj većini u BiH.

– Ne vidim koji je cilj i svrha takve inicijative, osim ukoliko se ne očekuju nekakve krupne odluke na nivou BiH, iza kojih neko želi da se sakrije na način što će izdejstvovati odluku organa RS, pa onda pod izgovorom da mu prijeti krivična odgovornost čuvati nekakav svoj dignitet – ističe Bundalo.

Nelegitimna odluka

Advokat Dragiša Jokić smatra da je uvođenje zatvorske kazne za one koji ne budu poštovali odluke vladajuće većine nelegitimna.

– Neću uopšte komentarisati tako nešto. Nametanje nekom da razmišlja onako kako mu se naredi, bez obzira o kakvoj se odluci radi, ne zaslužuje uopšte nikakav komentar – navodi Jokić, piše Srpskainfo.