Cijene industrijskih proizvoda u odnosu na prošlu godinu veće za 7,2 odsto

Cijene proizvođača industrijskih proizvoda na domaćem tržištu u septembru su, u odnosu na avgust 2018, u prosjeku bile više za 0,9, a u odnosu na septembar 2017. za 7,2 odsto.

Posmatrano po namjeni potrošnje, u septembru, u poređenju sa avgustom, cijene energije u prosjeku su bile više za 1,5 odsto, cijene intermedijarnih proizvoda  za 0,8, a cijene kapitalnih proizvoda za 0,7 odsto. Cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju u prosjeku su bile niže za 0,1 odsto, dok su cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju u prosjeku ostale na istom nivou, podaci su Zavoda za statistiku RS.

Po oblastima industrijske proizvodnje, u septembru je najveći rast cijena ostvaren u oblastima: proizvodnja papira i proizvoda od papira  5,3 odsto, proizvodnja odjeće 4,8, proizvodnja koksa i rafinisanih naftnih proizvoda 3,6, proizvodnja kože i proizvoda od kože tri odsto.

Najveći pad cijena zabilježen je u oblastima prikupljanje otpada, djelatnosti obrade i odlaganja otpada, te reciklaža materijala 2,4 odsto, piše Srpskainfo.