Kuća ili stan - evo šta preporučuju stručnjaci

Kuća ili stan, dilema je od koje je jedino starija ona o kokoški i jajetu – možda. Današnji brz tempo života ostavlja vrlo malo vremena za važne životne odluke, stoga ćemo probati dati naš doprinos u istoj.

Sa dolaskom 21. vijeka imati stan, još luksuzno opremljen ili barem blizu centra grada, postao je ideal koji garantuje spokojniji i ljepši život. Da li je tako, možda će otkriti podatak da se svake godine sve više mladih, ukoliko ne u inostranstvo, otisne upravo na selo, gradeći svoj novi dom, ili pak nasljeđujući porodičnu kuću u kojoj su stasavale generacije. Dakako da je to takvih slučajeva manje nego što bi trebalo, pa da se popune opustjela, a tako divna mjesta. Međutim, i to je neki početak i siguran je pokazatelj da će u budućnosti mali, od civilizacije udaljeni kutak, postati ne samo vikendica, već i lični dvorac koji garantuje mir, što je u gradu danas sve teže postići.

Etno-turizam, koji je u povoju, da ne kažemo cvjetanju, narednih nekoliko godina tek će dostići sopstveni zenit i vjerovatno preuzeti primat nad betonskim divovima gradskih krugova. Za čovjeka kao humanoidno biće svakako dobar korak unaprijed. Stoga ne čudi da osim onoga što u gradu nedostaje, odmor u pravom smislu te riječi, povratnici u seoske sredine vide odličan poslovni potez u izgradnji autohtone kućice u netaknutoj prirodi.

Da je svakog dana argumenata za pobornike života „u gužvi“ i buci metropola sve manje govori i svakodnevni napredak tehnologije, koji sve više olakšava obavljanje posla iz topline svoje sobe, kao i novi sistemi energije koji se ne vezuju za gradske toplane i elektrane, poput solarnih panela, energije vjetra, itd (o čemu više možete pročitati na Vikipediji ovdje).

Na kraju, dolazimo do vjerovatno najbitnije stavke za čitaoce koja govori o cijeni nekretnina, a istraživanja kod renomiranih agencija za nekretnine u Banja Luci pokazuju da je i tu pobjednik kuća.

Koliko god bila neprijatna, činjenica o višedecenijskom iseljavanju tokom industrijalizacije prostora bivše Jugoslavije iz ruralnih u urbana naselja ostavila je veliki „prazan“ prostor enormnog broja usamljenih domaćinstava u najljepšim krajevima Bosne i Hercegovine, ali i Srbije, Crne Gore i ostalih zemalja. Tje pogodovalo kupcima jer je uricalo i na cijenu nekretnine na selu koja se, zajedno sa placevima, može pronaći i za nekoliko hiljada eura. Naravno, takve „nepristojne ponude“ vrijedi potražiti, jer onaj koji se potrudi, učiniće izvanredan potez za svoju budućnost.

Kada je u pitanju budućnost stambenih zdanja, jedno je sigurno – za njih nema zime. Njihova visoka cijena koja je konstantna i drži se uprkos i bez obzira na bilo kakve ekonomske promjene kako u zemlji, tako i u svijetu, itekako će uticati na prodavce čiji će prihodi biti postepeno umanjivani, što naravno ne znači da će se novogradnja zaustaviti. Naprotiv, prizori Banjaluke i mjesta najskupljih stanova u regionu dovoljno govore o tome da će se baš sada i baš zato podizanje novih zgrada omasoviti, što naravno vodi širenju samog grada, smanjenju zelenila (koje, opet, može otjerati nove stanovnike tamo gde je toga u izobilju), dok za cijenu i stanje na tržištu vrijedi sačekati, jer se i tu, za ljubitelje gradske vreve, može pronaći premija. Doduše uz dugoročno i neprestano traganje.

Komfor

Nećemo propustiti dodati neospornu činjenicu – za „višeslojan“ život, sa više mogućnosti i slobode, kuća je ponovo pravi izbor. Cijena kvadrature u stanovima nije ono na šta se mogu ponositi, a kada se na to doda i opremanje namještajem, tehnikom i svim stvarima potrebnim za pristojan život (ukoliko je stan potpuno nov i bez stvari, razumije se), širenje i obnova stare ili zidanje čak potpuno nove kuće na periferiji ili van grada - nameće se kao logičan izbor.

PR