Uroš Petrović: Šta je poruka djetetu ako neko pokupi igračke koje on rasturi

Kada se pojavi pred učenicima uvijek se dešava isto. Djeca ga dočekuju sa velikim oduševljenjem, a nakon radionica žele da se uskoro ponovo druže. Uroš Petrović, koautor NTC sistema učenja, bez velikih ambicija je, kako kaže, sa dr Rankom Rajovićem pokrenuo program za unapređivanje intelektualnih sposobnosti djece i stimulaciju darovitih. Danas ih dobri rezultati samo podsjećaju da su na pravom putu.

– Samo u proteklih sedam dana, boravio sam u sedam gradova i uvijek se događalo isto. To su pune sale i poslije sat i 20 minuta niko se ne pomjera s mesta. Traže još. Djeca imaju koncentraciju i ako im je zanimljivo mogu da savladaju sve. Srednjoškolci rješavaju često ono što odrasli ne mogu – ističe Uroš.

NTC sistem učenja danas se primjenjuje u nešto više od 15 zemlja Evrope. Program prevazilazi sistem učenja napamet, a zastupljen je u brojnim vrtićima i školama.

– Dr Ranko Rajović i ja smo se upoznali u MENSI i onda smo željeli da damo svoj doprinos za našu djecu, bez velikih ambicija. Ispostavilo se da taj pilot program koji smo napravili daje odlične rezultate. Imamo ogroman broj saradnika u svim tim zemljama. Što zahvaljujući programu, što zahvaljujući knjigama koje sam napisao samo u protekle dvije godine boravio sam u Engleskoj, Danskoj, Italiji, Njemačkoj i u još nekih desetak zemalja Evrope. Svi su, pomalo, u panici. Tragaju za rješenjima. – ističe Uroš Petrović.

O današnjem odgoju mališana, Uroš nema puno rječi hvale. Mališani, ističe, sve više vremena provode družeći se sa modernim tehnologijama, a sve manje uživajući u svim čarima djetinjstva.

– Recimo, danas se mame i tate ljute na vaspitačice u vrtićima ako vrate dijete koje je uprljano. Dijete mora da se igra, ono tako uči i stvara mehanizam za borbu u životu. Ako ga prezaštitimo, recimo kad duva vjetar, a mi ga ne puštamo ga vani, tako proizvodimo meteropate. Šta je poruka djetetovom mozgu ako neko pokupi igračke koje on rasturi? Poruka je uvijek mogu da radim šta hoću, a neko će doći da ukloni posljedice. Zatim, tehnologija nas je zatekla. Mi u školama u Beogradu, Zagrebu i Atini imamo 80 odsto djece sa poremećajem govora. To je znak za uzbunu, a niko o tome ne govori.

Njegove knjige su među najčitanijim naslovima za decu i mlade te redovno doživljavaju nova izdanja i prevode na druge jezike. Prepoznatljiv je i po društvenim zagonentnim igrama koje šire granice znanja i motivišu na razmišljanje.

Kada se spoje kreativne radionice, zagonetna pitanja i zabavni predavači uspjeh sa najmlađima je uvijek zagarantovan. To nam Uroš Petrović neprestalno dokazuje družeći se sa djecom i vodeći ih kroz brojne originalne pustolovine koje nemaju rok trajanja.

Tagovi: