Banjalučanin u Danskoj proizvodi dijelove za NASA-u i ESA-u

Damir Ljubičić je rođeni Banjalučanin koji od 1995. godine živi i radi u Danskoj, gradu Odenseu. Njegova kompanija proizvodi svemirske komponente za NASA-u, ESA-u i od nedavno za Airbus.

On je vlasnik i osnivač kompanije “Space Composite Structures”, za koju je kazao da je nastala kao splet okolnosti, slučajnosti, malo sreće i malo umijeća.

– Prije nego sam otvorio firmu radio sam u drugoj firmi koja se bavila razvojem vojnih sistema. U okviru te firme sam osnovao svemirsko odjeljenje koje sam vodio. Ta firma ne postoji više od prošle godine, a ja sam nastavio ovaj specifični biznis – ispričao je za N1.

Kazao je da mu za posao nije trebala hrabrost.

– Nivo hrabrosti je bio veći kod moje mame kada se rastavila sa mojim ocem. Znate, ja živim u zemlji blagostanja, ne znam kakvu vratolomiju da izvršim – imaću krov nad glavom i ručak. Sjećam se rata i užasa, a nije mi trebala hrabrost. Najgore što se može desiti je da žena i ja nećemo imati svako svoj automobil – kazao je.

Trebao mu je fokus – a prije 15 godina kada je završavao fakultet – nije znao da će se baviti baš ovim poslom. Njegov savjet svima je sljedeći:

– Pokušajte da uradite najbolje što možete. Ako svaki put date 100 odsto sebe, uspjeh ne može da izostane – poručio je Ljubičić.

Prije dva dana, 14. oktobra, njegova firma isporučila je prve komponente za Airbus.

– Razvijanje i proizvodnja strukturalnih elemenata u kompozitnim materijalima. Ugljičnim vlaknima. To je ono što mi radimo inhouse. Pored toga dolaze ostali dijelovi, mi radimo šasiju za satelite od superlaganih materijala – izjavio je za N1.

Tržišna prednost njegove firme je da su i proizvođači, a hardware u njegovom biznisu čini samo 10 posto udjela, odnosno 10 odsto cijene. Svaki satelit je zaseban, a što se njegove kompanije tiče – svako ko je najbolji u onome što radi može dobiti posao.

Za projekte koje radi je rekao da o svakom pišu doktorsku disertaciju, a u budućnosti bi volio da se bavi komplikovanijim stvarima, složenijim komponentama, odnosno da uđu na sistemski nivo proizvodnje dijelova za svemirske komponente.

– Isporučujemo statičke komponente, volio bih da radimo mehanizme. Da se pomjerimo u lancu ishrane – rekao je on.

Ljubičić je ocijenio da će im za taj poduhvat trebati najmanje 25 zaposlenih, a da je nivo posla koji sada obavljaju samo “niša u niši” kada se radi o svemiru.