Posao u Sloveniji i Njemačkoj našlo skoro 4.000 radnika iz Srpske

Sa evidencije Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske tokom prošle godine u Sloveniji je zaposleno 2.581 osoba, a u prvih pet mjeseci 991. 

– Kada je u pitanju samozapošljavanje medicinskih radnika u Njemačkoj, prošle godine su posredstvom Zavoda upućene 102 osobe, a u prvih pet mjeseci ove godine 50 – kažu u Zavodu za zapošljavanje RS.

To znači da su samo posredstvom ovog Zavoda posao u Sloveniji i Njemačkoj našle 3.724 osobe iz Srpske u navedenom periodu, piše Srspkainfo.

Za osobe za koje posreduje Zavod, kako tvrde, obezbijeđeno je poštovanje osnovnih prava radnika za vrijeme privremenog rada u inostranstvu, kako njihova primanja tako i prava po osnovu minulog rada.

– Takođe smo svjesni da na tržištu rada ima dosta nelegalnih posrednika, što rezultira nizom problema u ovoj oblasti, a najviše štete trpe oni koji prihvataju takve posrednike – upozoravaju iz Zavoda za zapošljavanje RS.

Podsjećaju da Bosna i Hercegovina ima svega tri međudržavna ugovora o zapošljavanju, i to sa Srbijom, Slovenijom i Katarom, te potpisan protokol sa Njemačkom o zapošljavanju medicinskog kadra na poslovima njegovatelja.

– Međudržavni ugovori su garancija regularnosti u poštovanju prava radnika pri zapošljavanju u inostranstvu i tačnog uvida u broj onih koji odlaze na privremeni rad – poručuju iz Zavoda za zapošljavanje RS.