Njemačka ARD televizija izvještavala o "Slučaju Dragičević"

Tragična smrt Davida Dragičevića, od sredine marta žestoko potresa Banjaluku, a poruke roditelja stradalog mladića i snažan bunt građana koji ih podržavaju, sa banjalučkog Trga Krajine munjevito se probijaju i van granica naše države.

Njemačka televizijska kuća ARD jedna je od brojnih iz regiona i Evrope koje su izvještavale o Davidovoj smrti i dešavanjima koja su nakon toga uslijedila. Većinu njihovih gledalaca šokiraju kontroverze u vezi sa slučajem koje iznose roditelji mladića i pristup nadležnih organa.

Prije njemačke ARD, mnoge televizijske kuće obišle su porodicu Dragičević i ukazale na nedosljednosti u ovom slučaju. Ono što je, pored smrti mladića, izazvalo najveću nevjericu kod stranih medija jeste „usporenost“ rada nadležnih institucija.

Većina medija ističe apsurdnost ove situacije posmatrajuči građane koji već 169 dana mirno i dostojanstveno pružaju podršku Davoru, ocu preminulog Davida, u samom centru Banjaluke.

U razgovoru sa nekolicinom ljudi koji su za slučaj Dragičević čuli upravo preko svjetskih medija, saznali smo da su se jako brzo zainteresovali za ovaj događaj, iako je izvan granica njihove države.

Najviše ih fascinira istrajnost oca Davora i njegova borba kojom je, bez blo kakvog ubjeđivanja, zadobio povjerenje i podršku brojnih građana širom BiH, a šokira ih „odugovlačenje“ u rješavanju slučaja. Oni koji žive u uređenim državama i sistemima, ne vjeruju da se mlad život može tako ugasiti, a da mjesecima nema odgovora na mnoga pitanja.

- Jako tužno i žalostno. Jedan mlad život je ugašen i ko zna kada će istina izaći na vidjelo - jedan je od komentara naših sagovornika iz inostranstva.

VIDEO - Pravda za Davida na ARD

Tagovi: