Film "Lica lafore" nagrađen na Kritu

Film "Lica lafore" režisera Denisa Bojića rađen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske, na petom Međunarodnom festivalu dokumenatrnog filma u Iearpetri na Kritu, nagrađen je statuom Kritska kraljica za drugi najbolji internacionalni dugometražni film.

Film "Lica lafore" nagradu je osvojio u konkurenciji osamdeset filmova iz više od stotinu zemalja. U obrazloženju žirija navodi se da film, autentičnom snagom i ekspresivnošću, iznova definiše univerzalne životne vrijednosti.

Režiser filma istakao je da je veoma ponosan zbog dobijenog priznanja i da nagrada pripada svim kolegama koji su radili na ovom projektu, ali i Radio-televiziji Republike Srpske u čijoj je produkciji rađen film.

Bojić je naglasio da je ovo još jedan korak ka konačnoj pobjedi protiv Laforine bolesti, ali i da ovo nagrada koja, osim što potvrđuje kvalitet filma, daje dodatnu snagu Milani Gajić i ostaloj oboljeloj djeci da napokon dočekaju lijek.

Nagrađeni filmovi sa ovogodišnjeg festivala tokom godine biće prikazani širom Grčke. Film "Lica lafore" u narednom periodu imaće projekcije na Sarajevo film festivalu i u SAD.

Film "Lica lafore" dokumentuje sudbinu porodice Gajić, koja je u borbi sa Laforinom bolešću izgubila stariju kćerku Tatjanu, ali je zahvaljujući pomoći dobrih ljudi i vlastitim novcem postala jedan od najvećih donatora za pronalazak lijeka za Laforinu bolest i spas mlađe kćerke Milane.

Pored brojnih specijalnih projekcija i međunarodnih festivala, film je prikazan na medicinskim fakultetima u regionu, ali i na Svjetskom kongresu neurologa u Barseloni. Značaj filma prepoznat je i na institucionalnom nivou, pa su "Lica lafore" prikazana i u Evropskom parlamentu u Strazburu, u Narodnoj skupštini Republike Srpske i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Borbu protiv Laforine bolesti podržale su brojne poznate ličnosti, među kojima i Tijana Bošković, jedna od najboljih svjetskih odbojkašica i fudbaler Јuventusa Miralem Pjanić.

Tagovi: