Žestoki sukobi zbog prebjega, poniženja i slučaja "Dragičević"

Deveti saziv Narodne skupštine RS obilježili su turbulencije, napetosti i svađe, saglasni su poslanici i vladajuće koalicije i opozicije.

Svi se slažu da je ekonomska situacija bila teška, a da je Republika Srpska bila suočena s brojnim izazovima. Ono u čemu se, pak, ne slažu jesu razlozi i uzroci usijane atmosfere u parlamentu i žučnih rasprava ponekad na granici sukoba.

Vladajući smatraju da je opozicija koristila svaku priliku da sruši većinu u Skupštini i da su radili zajedno s međunarodnim faktorima i partijama iz Sarajeva na slabljenju RS i urušavanju njenih institucija. U opoziciji, sa druge strane, odgovaraju da je kriza izazvana kupovinom narodnih poslanika i poslušničkim izglasavanjem svih zakona koje je tražila Vlada.

Srđan Milović, poslanik SNSD-a, kaže da je opozicija priželjkivala bankrot RS kako bi srušila njenu vlast, ali da Vlada, ne samo da nije bankrotirala već je uložila sto miliona u projekte u lokalnim zajednicama, penzionerima povećala penzije, a radnicima plate.

- Uprkos pritiscima stranog faktora i opozicije uspjeli smo sačuvati stabilnost i sve institucije RS. Najvažnije od svega, uspjeli smo sačuvati ekonomsku stabilnost - rekao je Milović.

Slobodan Protić, poslanik socijalista, rekao je da je parlament izglasao referemdum o Danu RS, odbranio pravo RS na referendum, ali i otvorio pitanje rada sudova i tužilaštava u BiH.

- Ipak, najvažnije od svega je da smo podržali Vladu, koja je donijela novi zakon o radu, uvela veća primanja majkama rodiljama, povećala penzije za 20 odsto, popravila položaj boračke populacije, počela velike infrastrukturne projekte, od kojih se autoput Banjaluka - Doboj sad završava, a brojni drugi, posebno energetski, tek pokreću - rekao je Protić.

Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske i potpredsjednik parlamenta, kao najupečatljiviji moment rada parlamenta vidi u pokušaju diskreditiranja Ministarstva unutrašnjih poslova RS.

- Svjesno je kreirana priča o paramilitarnim formacijama i militarizaciji MUP-a, kad su te laži plasirane u svjetskim medijima i kad je trebalo isposlovati neku vrsta reakcije protiv RS u Savjetu za sprovođenje mira, EU i UN. Sami nismo svjesni koliko smo to uspješno odbranili, a ta laž se raspala u paramparčad - rekao je on.

Snežana Božić, poslanica SDS-a, kaže da je ovaj saziv morao puno više učiniti, da nije bilo toliko turbulencija u radu.

- Ali, jednostavno, bila je takva klima kojoj ste i sami svjedočili kako smo se mi kao opozicija morali boriti ukazujući na neke stvari koje su se otimale kontroli - rekla je ona. Dodala je da je skupštinska većina odlučivala kako je htjela jedna partija ili jedan čovjek, a napade na Savez za promjene ocjenjuje skretanjem pažnje s ekonomije.

Dragan Čavić, poslanik NDP-a, kaže da je mandat obilježila slijepa poslušnost većine prema Vladi, a da je Skupština dozvolila da se povinuje Vladi, ali i skandali od samog početka.

- Mislim da je ugled NS RS poprilično urušen. Realno, malo je bilo u ovom sazivu poslaničkih aktivnosti da zasluže što su od naroda dobili mandat. Brojni ljudi nisu progovorili ni riječ. U ovom sazivu ima najviše onih koji primaju plate po više osnova - rekao je on. Kao najupečatljiviji trenutak ističe upad naoružane policije u Skupštinu i onemogućavanje opoziciji da prisustvuje sjednici kroz kršenje Poslovnika.

- Neprimjereno je da policija naoružana kratkim cijevima ovdje reguliše red. To nema ni u jednom parlamentu na svijetu - rekao je Čavić.

Branislav Borenović, poslanik PDP-a, takođe ističe da je Vlada ponizila parlament, pišu Nezavisne novine.

- Ovo je jedini parlament za koji ja znam koji je Vladu izabrao na političkoj korupciji kupovinom narodnih poslanika - rekao je on. Njemu je najupečatljiviji moment u mandatu bio predsjedavanje Anketnim odborom u vezi sa smrću Banjalučanina Davida Dragičevića.

- Odbor je pokazao kako jedno parlamentarno tijelo može vrlo profesionalno odraditi svoj posao. Odbor je pokazao da imamo veliki problem u radu institucija - zaključio je on.