Svjetski mediji o pobjedi Hrvatske

Slobodan udarac nije dobar. Igrač utakmice Perišić trči s loptom… i engleski san je završen. Hrvatska će igrati protiv Francuske u finalu Svjetskog prvenstva, zadnja je rečenica u tekstualnom prenosu Gardijana nakon infarktnog polufinala u kojem je Hrvatska učinila istorijski uspjeh.

– Bilo je to kao da gledaš prelijepu sliku koja se razbila ispred vaših očiju. Završen je engleski san o tome da će doći do prvog finala Svjetskog prvenstva nakon 50 godina. Izgubljeni igrači besciljno su lutali igralištem, gotovo u transu poput zombija – dodaju u Gardijanu.

BBC Sport ističe da je “Engleska sada eliminisana u četiri od pet polufinala na glavnim turnirima, izgubivši svaki od posljednja četiri u nizu (Euro 1968. protiv Jugoslavije, Svjetsko prvenstvo 1990. protiv Njemačke, Euro 1996. protiv Njemačke i Svjetsko prvenstvo 2018. protiv Hrvatske)”.

– Izgorjeli. Svim momcima koji su nas učinili ponosnim – držite glavu visoko. Ovo je sjajna mlada ekipa s velikom, velikom budućnošću – poručio je Vejn Runi, a preneo BBC Sport.

“Istorijska Hrvatska” stajalo je na naslovnici internet portala Marce, a na sportskoj strani veliki naslov “Mandžukić odveo herojsku Hrvatsku u njeno prvo, istorijsko finale”.

– Mandžukić je golom u 109. minutu učinio čudo za Hrvatsku. Hrvati su se ponovno vratili nakon 0-1 u regularnom vremenu i opet “trpili” produžetak te se prvi prvi put plasirali u finale Svjetskog prvenstva, već premašivši treće mjesto iz 1998. Učinili su za to herojski fizički napor – piše u tekstu, a prenosi Jutranji list.

“Italo-Hrvatska leti do kraja! Perišić i Mandžukić pobijedili Englesku 2-1”, pozdravili su veliku hrvatsku pobjedu na svoj način u La Gazeti Delo Sport, koja je posebno istakla učinak strelaca u veličanstvenoj pobjedi.

Koliko su Italijani dali pažnju pobjedi svojih komšija, potvrđuje i lajv prijenos slavlja sa zagrebačkog Trga bana Jelačića. Veliki italijanski sportski dnevnik na svom portalu je direktno prenosio “party iz Zagreba”.

“Ne dolazi kući”, poentirali su Italijani, poslavši poruku na Ostrvo i dodali: “Preusmjerili su ga prema zemlji od 4 miliona stanovnika. Fudbal ima čudne puteve, ali ima zahvalnost prema onima koji ga čine velikim i sada nagrađuje najveće, poput kapetana Luke Modrića, s posljednjim činom protiv Francuske. Engleska odlazi u Sankt Peterburg: mladi su, imaju budućnost, ali ovo im je zaista izgledalo kao velika prilika. Međutim, nisu računali s Ivanom Perišićem i Marijom Mandžukićem. U svakom slučaju, velika trka, veliko polufinale, puno prilika… Hrvatska koja nikada ne odustaje, koja se diže i probija ulicama. Sada joj slijedi reprezentacija Francuske, s kojom Hrvatska ima otvoren račun od 1998. – zaključili su Italijani.

Tuga na Ostrvu

Od “slomljenog srca” do “kraja sna” neki su od naslova kojim su se engleski mediji oprostili od nade da će engleska reprezentacija “vratiti fudbal kući”.

Dio njih se trudio da naglasi da se engleska reprezentacija junački oprostila od Svjetskog prvenstva, ali ni ohrabrujući naslovi u stilu “Heroji” i “Ponosni smo na vas” nisu uspjeli prikriti tugu i činjenicu da će Englezi morati još najmanje četiri godine čekati novu priliku za pohod na vrh.