"Kočićevo pero" Stevanu Tontiću

Stevan Tontić dobitnik je književne nagrade "Kočićevo pero" za proljeće i ljeto 2018. godine za knjigu "Ta mjesta", koju dodjeljuje Zadužbina "Petar Kočić" Banjaluka–Beograd.

Žiri na čijem je čelu bio Nikola Vukolić, a članovi Miljenko Jergović i Mladen Vesković, Tontiću je dodijelio nagradu za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli, saopšteno je iz Zadužbine. 
"Knjigu `Ta mjesta` u izdanju `Agore` čine putopisi iz različitih zemalja, opisi života u pojedinim gradovima, kao što su Sarajevo i Berlin, izvještaji o susretima po evropskim metropolama. Tu su, uz neke kraće zapise, i doživljaji iz jedne vrlo uzbudljive posjete Jerusalimu, kao i neobično zanimljiv opis putovanja po Jermeniji", rekao je Vukolić. 
Prema njegovim riječima, posebno valja istaći piščevo viđenje grada Sarajeva dato u obliku svojevrsnog, potanko izrađenog kulturno-političkog portreta grada. 
"Duboko emotivno vezan za mnoge likove i gradske vedute, pisac je ipak, i to po drugi put, napustio tu ratom i poraćem bitno izmijenjenu sredinu, izabravši da živi u `srpskoj Atini`. Da li zauvijek? To neka se pitaju Tontićevi sarajevski prijatelji", istakao je Vukolić. 
Nagradu "Kočićevo pero" će u srijedu, 25. jula, uručiti predsjednik "Matice srpske" Dragan Stanić, prenose agencije. 
Uručenje će biti upriličeno u Gradskoj biblioteci Novog Sada sa početkom u 12.00 časova.