Poznati nutricionista otkriva: Uz ovaj napitak imaćete ravniji trbuh

Sa samo četiri sastojka koja već vrlo vjerovatno imate u kuhinji možete napraviti ovu osvježavajuću detoks vodu poznate nutricionistice Cynthije Sass koja topi naslage na trbuhu, rješava problem nadutosti i temeljnoo čisti organizam.

Portal Prevention nazvao je ovu vodu "Sassy" prema njenoj slavnoj autorici nakon čega je stekla svjetsku slavu.

Odličnog je okusa koji savršeno paše uz ljetne temperature. Nema gotovo ništa kalorija, a sadrži četiri vrlo moćna sastojka koja na prvom mjestu hidratiziraju organizam, što je prvi i najvažniji korak u mršanju.

Đumbir je jedan od 'zvijezda' u ovom receptu. On će pomoći smirivanju probave i rješavanju nadutosti jer sadrži spojeve zvane gingeroli koji posjeduju protuupalno, analgetsko, antikarcinogeno i antipiretsko djelovanje, piše Prevention.

Sa svojih minornih 14 kalorija, krastavac je dobar izvor kalija, magnezija i vlakana, a osim toga dobar je izvor folne kiseline, B vitamina nužnog za zdravlje srca jer utječe na održavanje i razvoj homocisteina. Poznat je i po visokom udjelom vode u sebi zbog čega hidratizira kožu i organizam.

Limun čisti organizam od toksina nakupljenih tijekom godina, vraća vitalnost i podiže razinu energije. Krcat je vitaminom C, sadrži bioflavonoide, folnu kiselinu, razne vitamine i minerale, a povoljno djeluje na rad cijelog organizma pa tako i kože. Limun djeluje kao diuretik, pa potiče mršavljenje i otpuštanje toksina.

Četvrti je sastojak moćna menta, bilo svježa ili sušena kao čaj. Umiruje probavu, smanjuje nadutost u crijevima i osvježava okusom i mirisom.

Sastojci:

2 litre filtrirane ili izvorske vode

1 srednji krastavac

1 srednji limun

10 - 12 listića mente

komadić đumbira ili kašičica đumbira u prahu

Priprema:

Krastavac i limun narežite na kriške. Đumbir, ako je u korijenu, nasjeckajte na što sitnije komadiće. U bokal stavite sve sastojke i dodajte dva litra vode i mentu. Ovako pripremljen napitak ostavite u frižider preko noći kako bi se ispustile sve arome i ljekoviti sastojci, a ujutro ga procijedite i pijte tokom dana.