Mektić priznao da se granice BiH moraju ojačati

BiH hitno mora ojačati granice i stati u kraj nelegalnim prelascima granica zbog sve većeg kriumčarenja i trgovine ljudima – upozorio je Dragan Mektić nakon sjednice Oprativnog štaba za pitanje migranata.

Bude li potrebno, traziće i pomoć Oružanih snaga. Već danas počinje opremanje dva objekta za smještaj migranata koje je dodijelila Vlada Fedracije. Nije zadovoljan radom BH - Tužilastva, a ni izjavama političara. 

"Ja bih zamolio političare da ako može ikako da se ne petalju u ovaj problem. Juče je bila sjednica Parlamenta, to je raspad sistema. Mi imamo situaciju da zateknemo lica u kriumčarenju ljudi i oduzmemo vozilo kao predmet izvrđenja krivičnog djela, a tužilac to vraća. Ne znaju tužioci i ne možemo mi čekati da Tužilaštvo jedan predmet vodi šest mjeseci", rekao je Dragan Mektić, ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine, prenosi ATV.

O migrantima moraju pričati svi i to je ustavno pravo, ali niko nema pravo da mimo saglasnosti Savjeta ministara donosi odluke kao što je Mektićeva za smještaj u Salakovcu, poručuje Staša Košarac, predsjedavajući Kluba SNSD-a u bh. Parlamentu.

"Mi danas imamo ministra koji ne zna šta govori, i ne zna šta radi. Imamo situaciju da su institucije Srpske, predsjednik Republike, mi koji dolazimo iz Srpske u Parlamentu BiH, postavili ta pitanja i naglašavali trend razvoja migrantske krize. Javno smo imali stavove ministra Mektića koji je obećavao da će BiH zaobići migrantska kriza", rekao je  Staša Košarac, predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u PS BiH

Problem migranata treba ozbiljno shvatiti i posmatrati malo šire, zna to predsjednik Srpske. Milorad Dodik još jednom poručuje da im mjesta u Srpskoj nema.

"Te migrante koje su sasvim svjesno upustili u BiH, jer je to politika koja je skrojena na nekim drugim mjestima, o kojima naravno i običan narod više zna, dio međunarodne zajednice i dio bošnjačke političke elite, smatra da to treba da se uradi i to je zato i urađeno. Mi nismo produkovali ovu krizu i ne želimo posljedice te krize", rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Migranti kroz Republiku Srpsku itekako prolaze. I sve ih se viđe pojavljuje. DNS-ov Darko Banjac tvrdi da ih ima i u Kozarskoj Dubici, piše ATV.

"Imamo informacije, jedan migrant je uhapšen u području Međeđe od strane državne granične službe, dok je šest migranata vraćeno od strane hrvatske policije nazad u Bosnu i Hercegovinu i tu im se gubi trag. Ono što ja želim, da pozovem sve bezbjednosne strukture u Bosni i Hercegovini da pojačaju broj policajaca državne granične službe", rekao je Darko Banjac, narodni poslanik u NSRS.

Oko 200 migranata ranije je pokušalo preći i granični prelaz u Maljevcu, ali ih je spriječila granična policija.

Zbog migranata je i jutros reagovao MUP Unsko-sanskog kantona  na području opštine Velika Kladuša.  Započeli su akciju pretresa  lokacija u kojima borave migranti radi  oduzimanja narkotika i nedozvoljenog oružja.