Za specijalne operacije rušenja vlasti angažovano 150 plaćenika ambasade u Sarajevu

Za specijalnu operaciju čiji je jedini cilj - srušiti vlast u Republici Srpskoj trebalo bi da posluži i 150 lica koji su na platnom spisku jedne ambasade u Sarajevu, navodi se u dokumentima stranih bezbjednosnih službi o političkoj situaciji i načinu djelovanja u BiH.

-Plaćenici ambasade su, uglavnom, državljani BiH, ali ima i državljana iz zemalja regiona. Žargonski se nazivaju stražari, a na obuci su bili na prostoru Crne Gore i Kosova i Metohije, a dio njih u Makedoniji. Sa ovim je upoznata i Obavještajno-bezbjednosa agencija (OBA), ali oni su dobili podatak da ih ima samo 40- ističe se u dokumentima koji su u posjedu RTRS.

U dokumentima se jasno navodi da se stražari koriste i kao obavještajci za prikupljanje podataka na terenu, a imaju i oružje i svu potrebnu opremu za izvršavanje i drugih zadataka.

Politički analitičar Rajko Vasić rekao je za RTRS da su "strani krojači, projektanti obojenih revolucija, stranci ovdje instalirali svoje ljude još prije raspada Jugoslavije, u svim državama (BiH, Srbiji, Hrvatskoj)".

-Oni ovdje imaju ogroman broj ljudi, naših ljudi angažovanih i vrbovanih uključenih u razne sisteme i projekte koji i ne znaju šta je glavni cilj- istakao je Vasić.

U dokumentima se dalje navodi da je ideja bila da se u Srpskoj izazove sukob između opozicije i vlasti prije 2018, ali slabost opozicije i mali odziv naroda, odnosno odsustvo kritične mase, mijenjalo je planove u koraku. Sljedeći korak, dodaje se u dokumentima, bio je razbijanje SNSD-a iznutra, cijepanjem i podjelama, a ako ni to ne uspije, slijede novi koraci.

-A to su dirigovanje izbornim rezultatima, koji neće omogućiti nijednoj političkoj opciji samostalno formiranje vlasti. U slučaju pobjede SNSD-a treba realizovati aktivnosti, čiji je cilj sceniranje izborne krađe i iniciranje demonstracija, koje treba da budu praćene nasiljem- ističe se u dokumentu.

U dokumentu, koji je u posjedu RTRS-a, navodi se da bi u slučaju pobjede SNSD-a bile organizovane demonstracije koje bi trajale od 10 do 15 dana, a onda bi se umiješala međunarodna zajednica, koja bi stavila blokadu na izbore.

-Takvo stanje održavalo bi se do početka naredne godine i održavanja konferencije o Balkanu. Tako bi se stekli uslovi za dobijanje jedne vrste mirovne konferencije i omogućila rješenja koja nisu predviđena Dejtonskim sporazumom- dodaje se u dokumentu.

Politički analitičar Dragomir Anđelković konstatuje da već dvije decenije gledamo "narandžaste" revolucije koje organizuje Zapad, od prve u Beogradu, preko onog u Kirgiziji, Gruziji, Ukrajini, a sve se radilo tako što se predstavi da je "režim agresivan", da radi protiv interesa naroda, da ima mnogo korupcije, da je loš, da se izazove jedna vrsta bunta, koja na kraju nekad i urodi plodom.

RTRS navodi da je interesantno da su paravojne strukture SDA prve dostavile izvještaj o ovim takozvanim "stražarima" i to Bakiru Izetbegoviću.

-OBA zna za njih, po prirodi stvari i Dragan Mektić, ali svi oni, sasvim izvjesno, blagonaklono gledaju na činjenicu da strane službe kroje političku situaciju u Republici Srpskoj i BiH- prenosi RTRS.

(Agencije)