Koncert studenata i profesora Akademije umjetnosti

Studenti i profesori muzičkog smjera Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci održali su danas polučasovni koncert u holu Administarstivnog centra Vlade Republike Srpske, povodom 21. juna - Svjetskog dana muzike.

Pomoćnik ministra za kulturu Srpske Tanja Đaković rekla je da je danas izuzetno svečan dan za Vladu Srpske, s obzirom na to da se Srpska priključila obilježavanju Svjetskog dana muzike.

- Svojim nastupom Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, koja je tradicionalno organizator obilježavanja Svjetskog dana muzike u Srpskoj u saradnji sa Kulturnim centrom Banski dvor, ukazali su nam čast da i u Administarstvinom centru održe koncert svim ljubiteljima i poklonicima muzike - rekla je Đakovićeva.

Ona je istakla da je to ujedno i prilika da Akademija umjetnosti pokaže svoje umjetničke potencijale, odnosno da studenti i profesori predstave publici i građanima Banjaluke, ali i širom Srpske sve ono čime raspolažu i da potvrde da Srpska ima brojan mladi umjetnički kadar.

Direktor Kulturnog centra Banski dvor, Mladen Matović, izrazio je zadovoljstvo što se nastavlja obilježavanje Svjetskog dana muzike, pa će najbolji muzički ansambli, horovi, orkesti, pojedinci, studenti i profesori Akademije i danas notama okupati cijeli grad, ali i Republiku Srpsku.

- To je divna tradicija koja slavi muziku - rekao je Matović i dodao da se Svjetski dan muzike obilježava u više od stotinu zemalja svijeta.

Profesor na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci Biljana Јašić Radovanović rekla da je obilježavanje Svjetskog dana muzike veoma značajno za razvoj muzičkog života Banjaluke.

- Možda je ovo dana kada imamo najviše muzičkih događaja u jednom gradu uopšte - rekla je Radovanovićeva.

Ona je dodala da Akademija umjetnosti Univerziteta u Banjaluci već godinama obilježava Svjetski dan muzike, te da su studenti Akademije veoma aktivni svake godine.

Radovanovićeva je rekla da je obilježavanje Svjetskog dana muzike izuzetan vid afirmacije i akademske muzike, ali i publike.

Svjetski dan muzike u Banjaluci obilježen je na nekoliko lokacija besplatnim koncertima.

U ovogodišnji program obilježavanja Svjetskog dana muzike u Banjaluci uključeno je više od 200 izvođača, među kojima su oni iz Akademije umjetnosti, Muzičke škole "Vlado Milošević", Ženskog kamernog hora Banjalučanke, Gradskog hora Јazavac, Gradskog tamburaškog orkestra, Paladio kvarteta i grupe Flutete.

Svjetski dan muzike muzičari obilježavaju besplatnim nastupima na gradskim površinama i u javnim kulturnim ustanovama. Organizatori obično koriste prometna šetališta kako bi iznenadili publiku i podsjetili javnost na značaj muzike.

(Agencije)