Dostavljeno preko 120 000 potpisa sa zahtjevom da se zaustavi investiranje u hidroelektrane na Balkanu

Juče su predstavnici kampanje „Sačuvajmo plavo srce Evrope“ dostavili Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) peticiju koju je potpisalo preko 120 000 ljudi širom svijeta da se zaustavi investiranje u hidroelektrane na Balkanu. Peticija je pokrenuta u aprilu 2018. godine u okviru navedene kampanje.

Tim činom pozivaju se Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska investiciona banka (EIB) i Svjetska banka (IFC) da zaustave investiranje u hidroelektrane na Balkanu prije nego što posljednje divlje rijeke Evrope budu nepovratno uništene.

-Zajedno, ove institucije su investirale oko 724 miliona eura u najmanje 82 hidroelektrane širom Balkana, od kojih se 37 nalazi u zaštićenim područjima. Ove banke su ulagale u hidroenergiju putem komercijalnih banaka, uključujući, između ostalih, austrijsku Erste i talijansku Unicredit banku, koje su finansirale najmanje 158 hidroelektrana- upozoravaju pokretači kampanje.

Ova kampanja poziva banke da odmah zaustave finansiranje projekata koji se nalaze u zaštićenim područjima i vrijednim rijekama, te da primjenjuju strožije uslove za kredite u ovom sektoru. Takođe ih poziva na povećanje izdvajanja sredstava za energetsku efikasnost i razvoj drugih obnovljivih izvora energije, najviše solarni potencijal koji u velikoj mjeri ostaje neiskorišten u regiji.

-Međunarodne banke poput EBRD-a moraju se suočiti sa odgovornošću u vremenu klimatskih promjena i prekomjernog iskorištavanja prirodnih resursa. Pozivamo EBRD da se povuku iz finansiranja hidroenergije na rijekama Balkana kako bi sačuvali ovu jedinstvenu evropsku prirodnu baštinu- izjavila ej Theresa Schiller, iz EuroNatur-a.

Ulrich Eichelmann, koordinator kampanje „Sačuvajmo plavo srce Evrope“ i direktor organizacije Riverwatch naglašava da je šteta što EBRD i druge financijske institucije potiču uništavanje najvrijednijih rijeka u Evropi, što je dovelo do gubitka bioraznovrsnosti, nezadovoljstva građana i uništavanja zaštićenih područja. On ističe da moraju prestati ulagati u hidroelektrane i razvijati model ulaganja u druge stvarne obnovljive izvore energije, poput solarne.

-Potrebno je ulagati u druge vidove energije, kao što su solarna i vjetroenergija, a prvenstveno u energetsku efikasnost. Prioritet treba da nam bude očuvanja naših rijeka i bogatstva biodiverziteta, a ne uništavanje istih zarad male količine energije- rekla je Jelena Ivanić iz Centara za životnu sredinu.

Kampanja

Kampanja „Sačuvajmo plavo srce Evrope“ je pokrenuta od strane nevladinih organizacija EuroNatur i Riverwatch, zajedno sa lokalnim partnerima sa Balkana, organizacijom Bankwatch i kompanijom Patagonia. Cilj kampanje je sačuvati rijeke Balkana od uništenja planiranom izgradnjom hidroelektrana.

T.B.