Šta se dešava sa Mesijem: Ovi podaci govore puno

S Lionelom Mesijem nešto izgleda nije u redu, piše jedan od Guardianovih dopisnika iz Rusije.

Pozivajući se na službene statističke podatke prvog kola Svjetskog prvenstva u Rusiji, kristalizovao se zaključak kako je Lionel Mesi protiv Islanda značajno odstupao od svojih uobičajenih rezultata ostvarenih tokom pojedine utakmice.

"Koji Mesi? Da, taj Mesi. Po mnogima najtalentovaniji fudbaler svih vremena i čovjek za kojeg Argentinci vjeruju da je predodređen da im donese prvi naslov svjetskog prvaka nakon Maradone", uvod je članka kojim se ukazuje na bizarnu statistiku Lionela Mesija koja, kako piše Guardianov reporter Barni Ronej, oslikava monotoniju u njegovoj izvedbi protiv Islanđana.

"Lionel Mesi pretrčao je tek 7,61 kilometar. To je dosad najmanje od bilo kojeg drugog igrača u Rusiji tokom 90 minuta. Nevjerovatan je, takođe, podatak da je Leo Mesi bez lopte trčao i manje negoli bilo koji drugi igrač, uključujući i golmane obiju reprezentacija", napomenuto je u članku, uz istaknutu opasku kako je Lionel Mesi ubilježio tek 17 sprinteva s prosjekom brzine 25 kilometara na sat.

Prema statističkim podacima, argentinski kapetan vodeći je u rubrikama driblinga i udaraca.

"Igra koju je proizvodio zasnivala se na driblinzima i šutiranju. Mesijev igrački sklop očigledno je preveliki teret za ostatak tima", sugeriše Guardianov izvjestilac koji podsjeća i na nedavnu konstataciju argentinskog selektora Horhea Sampaolija.

"Ne postoji ništa na polju fudbalu što bih mogao naučiti Lionela Mesija. Svoju tačku shvatanja razvio je do apsolutne nedodirljivosti. Njegova je vizija nedvojbeno razvijenija negoli naša", svojevremeno je za World Soccer magazin otkrio Horhe Sampaoli, prenosi index.hr.

Tagovi: