Svejtski div ispada iz Dau Džons indeksa nakon 111 godina

Američki industrijski konglomerat Dženeral Elektrik, ispao je iz indeksne korpe najlikvidnijih akcija u kojoj je bio 111 godina.

GE je posljednji originalni član industrijskog indeksa Dau Džons njujorške berze.

Umjesto njega u indeksnoj korpi će se od 26. juna naći maloprodajni apotekarski lanac Volgrins Buts Alajens, izvještavaju američki mediji.

GE je bio jedini preostali originalni član Dau indeksa, kojem se priključio od njegovog uspostavljanja 1896. godine, ali je u prvim godinama dva puta ispadao iz te indeksne korpe, da bi od 1907. godine postao njen stalni član.

"Volgrins je nacionalni maloprodajni apotekarski lanac koji nudi lijekove na recept i bez recepta, s tim povezane zdravstvene usluge i medicinske proizvode široke potrošnje", izjavio je Dejvid Blicer, direktor i predsjedavajući indeksnog odbora kompanije S & P u čijoj je nadležnosti Dau DŽons indeks.

"Današnja promjena će učiniti indeks boljom mjerom ekonomije i berze", dodao je.

Ova odluke je novi udarac za Dženeral Elektrik, koji je posljednjih godina jako posrnuo. Prošle jeseni, novi generalni direktor kompanije, DŽon L. Flaneri, upozorio je da jedinica za proizvodnju energije posustaje. Kompanija je lani srezala dividendu akcionarima tek drugi put od Velike depresije.

GE je u januaru iznenadio investitore preuzimanjem velikog tereta i izdvajanjem 15 milijardi dolara tokom sedam godina da bi platio obaveze koje ima njegova jedinica za finansijske usluge, GE Kepital, uglavnom po osnovu dugoročnih polisa zdravstvenog osiguranja.

Tokom prošle godine, akcije Dženeral Elektrika su pale za 55 odsto u odnosu na rast Dau indeksa od 15 procenata. GE je juče zaključio trgovanje na nivou od 12,95 dolara, zabilježivši najnižu cijenu akcija od bilo koje od 30 učenica indeksne korpe.

Kompanija S & P Dau DŽons indeks nagovijestila je da je klizanje cijene akcija DŽeneral Elektrika doprinijelo odluci o uklanjanju kompanije iz indeksne korpe.

Pod rukovodstvom Flanerija, koji je 2018. godinu nazvao "godinom resetovanja", GE se bori da napravi zaokret, ali ekonomski analitičari kažu da je veliko pitanje da li Flaneri ima snage i odlučnosti da postigne naizgled nemogući cilj - da povrati ugled ove veteranske kompanije u američkoj industriji.