Učenici banjalučkih osnovnih škola fizičko imaju jednom mjesečno

Učenici banjalučkih osnovnih škola „Ivo Andrić“ i „Branko Radičević“ časove fizičkog vaspitanja imaju svega jednom ili dva puta mjesečno!

- To nije nikakva tajna, to cijela Starčevica zna. Moje dijete je u petom razredu imalo jednom mjesečno čas fizičkog vaspitanja i to utorkom kada je prva smjena. Pa, ko se sjeti da spakuje opremu za fizičko - sjeti se - istakla je za MojaBanjaluka.info Margareta Jurić Vukadinović.

Škola je, dodaje ona, pretrpana i nema mjesta za sve učenike. Isto je, kaže Jurić Vukadinović, bilo i prije 30 godina. Učionice su u međuvremenu dograđene, ali sala nije ni pipnuta.

- Ako je lijepo vrijeme, učenici će izaći napolje. Ako nije, onda neće imati fizičko. Kad i imaju, to je onda sa još jednim razredom. Djeca su do pola osam naveče u školi, nemaju fizičko i to je već kasno da vozimo djecu na trening, jer sve počinje u sedam ili osam - ističe Jurić Vukadinović.

Direktorica Osnovne škole „Branko Radičević“ Darija Mićić kaže da za probleme sa fiskulturnom salom u ovoj školi „zna cijeli grad“.

- Nemaju samo učenici petog razreda probleme sa nastavom fizičkog vaspitanja. Kompletna razredna nastava nema nastavu fizičkog vaspitanja u sali. Imamo 71 odjeljenje i vremenski je nemoguće da svi imaju časove u sali. Školi je potrebna još jedna fiskulturna dvorana. Grad je uradio projekat u prošloj školskoj godini i sada se traže sredstva za izgradnju sale - kazala je Mićić.

Velibor Milić, otac djeteta iz OŠ „Ivo Andrić“, kaže da se stalno priča o nekakvim projektima za razvoj djece i prevenciji zdravlja, a da besplatno osnovno obrazovanje nije u stanju da obezbijedi ni besplatno korišćenje fiskulturne sale na časovima fizičkog vaspitanja.

- Nije problem u prosvjetnim radnicima. Učitelji bi voljeli da nauče djecu i osnovama košarke, fudbala, gimnastike, plesa, ali to mogu jedino napolju kad se potrefi da je lijepo vrijeme u terminu kad pada fizičko po rasporedu. Vjerujem da se roditelji ne bi ljutili kad bi besplatne nadoknade fizičkog, makar za one koji žele, bile u večernjim terminima ili subotom, ali tad su u fiskulturnoj sali treninzi vanškolskih klubova koje djeca iz škole, ako žele da treniraju u sali svoje škole, moraju da plate - kaže Milić.

Direktorica OŠ „Ivo Andrić“ Željka Opačić tvrdi da to nije tačno i da učenici prvog, drugog i trećeg razreda imaju tri časa fizičkog tokom sedmice i dodaje da je od toga jedan čas u fiskulturnoj sali.

- Matematički precizno može da se izračuna koliko časova fizičkog vaspitanja učenici imaju i koliko se časova održava u sali. Ukoliko je vrijeme loše, onda učitelji sa učenicima imaju čas fizičkog u učionici. Naprosto nije tačno da učenici samo jednom ili dva puta u toku mjeseca budu u sali - kazala je Opačić.

Načelnik Odjeljenja za komunalne poslove Grada Banja Luka Petar Bilčar rekao je da su "detektovani problemi sa fiskulturnim salama u dvije osnovne škole u Banjoj Luci".

- To su "Branko Radičević" na Starčevici i "Sveti Sava" na Laušu. Grad je za prvu salu već završio projekat, a za drugu se projekat radi. Sljedeće godine ćemo i početi sa izgradnjom sala. Izgradnja će biti finansirana iz gradskog budžeta, ali i iz "eksternih" izvora - kazao je Bilčar.

Profesor fizičkog vaspitanja i trener kineskog borenja Dragan Đumić kaže da je uz nastavu matematike i srpskog jezika i književnosti fizičko vaspitanje najvažniji predmet u osnovnoj školi.

- To su godine u kojima se formira tijelo, posebno kičma, koja je ionako ugrožena usljed dugotrajnog sjedenja. Đaci moraju da jačaju tijelo, da ga razgibavaju, da snaže zglobove i tetive. Bez toga će biti izloženiji povredama i raznim mišićnim i koštanim oboljenjima. Časovi fizičkog vaspitanja trebaju da budu podjednako važni kao matematika i srpski jezik i književnost - istakao je Đumić.

Goran Dakić

Tagovi: