"Kočićev zbor": Centralna svečanost u Stričićima

Centralna svečanost 54. Kočićevog zbora biće održana danas u Stričićima kod Banjaluke.

Programom je predviđeno polaganje vijenaca na spomenik borcima poginulim u odbrambeno-otadžbinskom ratu, otvaranje druge uređene zgrade na Kočićevom ognjištu i kulturno-umjetnički program ispred škole.

Nakon toga na zborištu će početi takmičenja u narodnim igrama i vještinama, džipijada, te drugi dio borbe bikova. 

Završnom danu 54. "Kočićevog zbora" u Stričićima prisustvovaće ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić, delegacija Narodne skupštine Srpske i gradonačelnik Banjaluke Igor Radojičić. 

U okviru "Kočićevog zbora" sinoć je u Banskom dvoru u Banjaluci održana svečana akademija na kojoj je uručena ovogodišnja "Kočićeva nagrada" profesoru srpskog jezika i književnosti Miloradu Telebaku, za njegovo ukupno lingvističko i književno djelo koje je posvećeno praktičnim pitanjima srpskog jezika. 

"Kočićev zbor" počeo je 19. avgusta, a brojni kulturni sadržaji održani su u Banjaluci i Beogradu, dok je završni dan predviđen u Stričićima. 

Tradicionalna manifestacija "Kočićev zbor" održava se od 1965. godine, u posljednjoj nedjelji avgusta, i uvrštena je u Kalendar kulturnih manifestacija grada Banjaluka. 

Kompletnu organizaciju manifestacije, posvećene velikanu srpske književnosti, i ove godine vodi grad Banjaluka. 

Tagovi: