Sarajevo film festival: Dvije nagrade idu u Banjaluku

Dvije nagrade sa ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala otišle su u Banjaluku - nagrada za najbolji film studentskog programa pripala je Saši Karanoviću, a specijalna nagrada žirija otišla je u ruke Sare Radusinović za film “Nisam ovdje”.

Saša Karanović osvojio je nagradu za film "Kostakurta (Bajka o Satankrajini)", za koji kaže da mu je kao inspiracija poslužila Kočićeva pripovjetka „Mračajski proto“.

- Kostakurta je u suštini gomila, ali prava gomila, ideja i motiva koje baš dugo vučem sa sobom. Tu je od početka ta karnevalska poetika krajiškog sela, oko koje se oduvijek motam, pa dječačka želja da napravim scenu sa Cecinom pjesmom „Ličiš na moga oca“, pa institucija seoske slave, pa ludilo i dert kumstva, pa taj lik seoske lude u dresu Kostakurte, kojeg cijelo selo naravno zove Kostakurta – taj lik postoji već sigurno deset godina i samo sam čekao da nešto uradim s njim… Mislim da se na kraju u filmu i osjeti da je riječ o gomili motiva i uticaja sa kojima se borim i pokušavam sklopiti u jedan cjelovit svijet – ako Bog da, možda sa dugim metrom i uspijem u tome”, kazao je Karanović ranije o svom filmu za Filmski centar Srbije.

Žiri koji su ove godine na SSF činili Amra Mehić (rediteljica), Arja Altioklar (Direktorica KisaKes festivala kratkog filma i direktorica Međunarodnog festivala nezavisnog filma u Istanbulu) i Neven Samardžić (reditelj) ističe da je odluka za glavnu nagradu bila vrlo jednostavna i jednoglasna.

- Jasno je da se radi o formiranom reditelju vrlo autentične estetike, čije ćemo profesionalne filmove s radošću iščekivati. Za dobro režiran film, koji u svoj magični i pomjereni svijet hipnotički uvlači gledatelje nagrada za najbolji bh. studentski film i KisaKes nagrada idu Saši Karanoviću za film "Kostakurta (Bajka o Satankrajini)"

O ostvarenju Sare Radusinović žiri kaže:

- Za energičan i ambiciozan portret urbane svakodnevnice i dilema jedne generacije, koji se s mnogo nijansi i brige bavi svojim likovima, te zreo pristup režiji, koji je posvećen komunikaciji ideje s publikom bez samodopadljivosti i đačke pretencioznosti, sto čini ovo ostvarenje jakim i dopadljivim Specijalna nagrada žirija ide Sari Radusinović za film Nisam ovdje“.

Čestitamo!

Mondo.ba

Tagovi: