Zdravstvene tegobe i horoskopski znakovi

Svaki astrološki znak ima predispozicije za razvoj određenih bolesti. Saznajte koja vježba vam najviše odgovara kao i koja je ishrana najzdravija za vaš horoskopski znak.

Ovan

Problemi: Ovnovi se lako uznemire, sve proživljavaju emotivno i konstantno žive na rubu iscrpljenosti. Imaju problema s moždanom cirkulacijom i pate od migrena. Skloni su neuralgijama, upalama sinusa i uha, kao i lošem radu bubrega. Osjetljivi su im i zubi, gornja vilica i oči. Kako vole opasne sportove i brzu vožnju, česti su i prelomi kostiju i ozljede glave. 

Ishrana: Trebalo bi da jedu više hrane koja sadrži kalijum, jer nedostatak kalijuma dovodi do razdražljivosti, depresije i iscrpljenosti. Kalijum se nalazi u većini voća i povrća, mesu, peradi i ribi. Mnogi pripadnici ovog znaka hrane se loše, površno i na brzinu pa su često anemični. Savetujemo im uzimanje dodataka na bazi gvožđa. 

Rekreacija: Preporučuju im se sve terapije kretanja, na primjer, rekreativno vježbanje istočnjačkih borilačkih vještina, meditacija u pokretu, tenis, trčanje i vožnja biciklom. 

Savjet: Kako ste skloni lošoj moždanoj cirkulaciji i začepljenju krvnih sudova u mozgu, trebalo bi da izbjegavate masnu hranu. Redovno kontrolišite krvnu sliku i pritisak, a u ishrani izbjegavajte previše mesa i začinjena jela. Češće pijte svježe iscijeđene voćne sokove kako biste tijelu obezbijedili više vitamina.

Bik

Problemi: Kao veliki gurmani Bikovi su skloni gojenju, povišenom holesterolu i probavnim smetnjama. Žene ovog znaka pate od ginekoloških tegoba i smetnje u radu štitne žlijezde. Grlo je njihova najslabija tačka na tijelu. Već kao djeca često imaju angine i upale grla, a vratni dio kičme često podliježe različitim oštećenjima, što uzrokuje i glavobolje. 

Ishrana: Za ispravan rad štitne žlijezde, Bikovi bi trebalo da jedu hranu bogatu jodom, kojeg ima u morskim ribama i morskim plodovima. Trebalo bi da izbjegavaju jela sa skrobom i slatkiše. Može se desiti da pate od začepljenja krvnih sudova i loše cirkulacije pa bi ishranu trebalo da obogate voćem i povrćem, kao i da izbjegavaju masnu i začinjenu hranu. 

Rekreacija: Bikovima je sport neophodan. Kako nisu skloni trčanju i drugim intenzivnijim sportovima, preporučujemo im plivanje i ronjenje što će im pomoći kod tegoba s vratnim dijelom kičme. Vožnja biciklom pospiješiće im cirkulaciju u nogama. 

Savet: Jedite polako jer tako produžavate uživanje u jelu, a ne opterećujete želudac. Izbjegavajte slatkiše i ostale namirnice koje imaju previše kalorija. Više se krećite, više šetajte i nemojte da jedete iz dosade.

Blizanci

Problemi: Nervozni su, stalno negdje žure i skloni su pretjerivanju pa organizam "bombarduju" nikotinom ili drugim stimulativnim sredstvima, što je uzrok nesanice i pogoršava ionako osjetljiv nervni sistem. U mladosti su skloni bolestima disajnih puteva, a u kasnijim godinama pate od reume ruku, ramena i najviše zglobova. Može se desiti da pate od posljedica nervne iscrpljenosti i od bolesti uzrokovanih pušenjem. 

Ishrana: Blizanci bi hranom trebalo da obnove iscrpljene nerve i povećaju vitalnost. To se najlakše postiže proteinskom dijetom, koja se sastoji od nemasnog mesa, ribe, jaja, sira, soje i oraha. Kako bi izbjegli manjak vitamina C, Blizanci treba da jedu limune, narandže, ribizle i borovnice. Prijaće im i žitarice zbog vitamina B, koji će smanjiti njihovu razdražljivost. 

Rekreacija: Kretanje na svježem vazduhu, boravak u prirodi, po mogućnosti uz obalu, mora, jezera ili rijeke. Vodeni sportovi, kao što su jedrenje i veslanje najbolji su izbor, ali Blizancima jednako odgovaraju i stoni tenis, tenis, mačevanje i košarka. 

Savjet: Pomoći će vježbe disanja, svjež vazduh, kao i vitaminski dodaci svakodnevnoj prehrani. Smanjite ili se potpuno odrecite pušenja zbog vaše sklonosti ka astmi i plućnim bolestima.

Rak

Problemi: Skloni su psihosomatskim bolestima koje nastaju kad su dugo izloženi emotivnim pritiscima i nerazumjevanju okoline. Njihova nervoza odražava se na probavu pa se može desiti da pate od čira na želucu i gorušice. Žene ovog znaka osjetljive su na grudi i jajnike. Imaju vrlo suvu i osetljivu kožu, a pad imuniteta često im izaziva različite kožne alergije. 

Ishrana: Rakovi bi trebalo da se okrenu proteinima, morskoj ribi i morskim plodovima, kao i voću i povrću. Trebalo bi da piju mnogo vode kako bi pospiješili izbacivanje štetnih materija iz tijela. Zbog sklonosti osteoporozi žene ovog znaka trebalo bi da jedu više mliečnih proizvoda. 

Rekreacija: Trebalo bi da se bave trčanjem, vježbama istezanja ili jogom. Za njihovu duhovnu i tjelesnu snagu važan je mir, koji će najprije pronaći u planinama, a posebno će im prijati blizina mora, jezera ili rijeka. 

Savjet: Pokušavajte da izbjegnete predejanje zbog mentalnog naprezanja ili emotivnih ispada. Nemojte teškom hranom opterećivati probavu, izbjegavajte jela bogata skrobom, šećerom i masnoćama.

Lav

Problemi: Najgori neprijatelj zdravlja svih Lavova je njihovo preterano rasipanje energije i brz životni ritam. I u zrelim godinama nastavljaju da rade jednako uporno kao u mladosti. Iako im je srce prilično jako, ipak je ono prvi organ koji se "pobuni" kad pretjeraju. Često imaju problema sa krvotokom i visokim krvnim pritiskom, a zbog nekretanja ili posla na kojem često sjede, skloni su tegobama sa kičmom. 

Ishrana: Pripadnici ovog znaka morali bi izbjegavati previše mesa i alkohola kao i sve ostalo što povisuje krvni pritisak. Trebalo bi da piju mnogo voćnih sokova i da jedu suvo voće, koje sadrži prirodni šećer jer je on energetik koji im je potreban. Od začina im odgovaraju lovor, šafran i bijeli luk. Moraju naučiti da jedu u miru, a ne na brzinu i s nogu. 

Rekreacija: Probleme s bolovima u kičmi, Lavovi će najbolje riješiti ako se bave plivanjem. Preporučuje im se i joga jer je odlična za opuštanje i nadoknađivanje energije. Ženama će pomoći i pilates, ali i rekreativno jahanje kao i brze šetnje. 

Savjet: Kako biste bili zdravi, jedite hranu bogatu bjelančevinama, s malo šećera i skroba. Zbog vaše sklonosti kardiovaskularnim tegobama održavajte normalnu težinu, pazite šta jedete i više se krećite. Ukoliko ne možete da izbjegnete stres, dobro će vam doći neka od meditativnih tehnika.

Djevica

Problemi: Djevice su podložne bolestima crijeva, želuca i pankreasa, a one nastaju kao posljedica zabrinutosti i perfekcionizma u poslu. Obično jako paze na zdravlje i ishranu, ali pomalo su hipohondri i sitničari. Boje se bakterija, virusa i zaraze. Lako se umaraju, ali imaju odličnu moć "obnavljanja" energije. Sklone su depresiji i probavnim tegobama. Često su im spuštena stopala ili imaju kurje oči. 

Ishrana: Zbog teškoća sa probavom trebalo bi da izbegavaju tešku hranu, masnoću, suhomesnate proizvode... Treba da jedu što više nemasne proteinske hrane, voće i povrće. Najviše im prija grožđe, voće njihovog godišnjeg doba koje je bogato kalijumom. 

Rekreacija: Potrebne su im umjerene telesne aktivnosti koje ih neće previše iscrpiti. Na njih će dobro delovati joga, vožnja biciklom, tenis i badminton. S obzirom na čestu mišićnu i psihičku napetost, trebalo bi najmanje jedanput nedeljno sebi da priušte masažu. 

Savjet: Samokritičnost i sklonost melanholiji mogu prouzrokovati psihosomatske smetnje pa je važno da nauče kako da se opuste, razonode i zabave. Za vaše dobro zdravlje nije samo bitan izbor hrane, nego i duševno stanje dok jedete.

Vaga

Problemi: Ako su nezadovoljni međuljudskim odnosima, zdravlje im uveliko zavisi od raspoloženja. Mogu da pate od problema sa kožom, prostatom i bubrezima, zbog čega je važno da piju mnogo vode. Često imaju glavobolje i probleme s vidom, sinusima i grlom, a često pate i od proširenih vena. 

Ishrana: Mora da bude lagana, obroci redovni, bogati salatama, voćem, svježim povrćem, jajima i mliječnim proizvodima. Trebalo bi da izbegavaju previše kafe i da piju više vode i prirodnih sokova. Posebno im je važan vitamin E jer čisti telo od toksina, pomažući tako jetri da održi normalnu funkciju. 

Rekreacija: Treba da izbegavaju sve vrste grubih sportova jer se brzo iscrpljuju. Za njih su stoni tenis, tenis, ples, šetnja i poslovi u vrtu, poslovi koji će ih opustiti. Plivanje i blizina mora delovaće na njih osvežavajuće, a kad su pod stresom najbolje će se opustiti uz muziku. 

Savjet: Izbjegavajte sve što iritira vaše osjetljive bubrege i bešiku: alkohol, senf, začine i masne umake. Meditacija u kombinaciji sa aromaterapijom i klasičnom muzikom može da vam pomogne da vratite izgubljenu ravnotežu duha i tijela. Više boravite u prirodi.

Škorpija

Problemi: Škorpje su osjetljive na zaraze i trovanja hranom, skloni su visokim temperaturama, upalama i hroničnim bolestima. Potiskivanje strahova i odbijanje da se suoči sa negativnim osjećajima kod Škorpija narušava imunitet. Previše piju ili jedu hranu koja im ne odgovara. Osjetljiv im je urološko-genitalni dio tijela, pogotovo ženama. 

Ishrana: Odgovara im lagana hrana bogata proteinima - nemasno meso, morska riba i morski plodovi, perad, jaja, jogurt, orasi i soja. Treba da unose što više vitamina C, B i E. Treba im što više hrane bogate gvožđem, a to je spanać, crveno meso, riba i kamenice te čaša crnog vina na dan. 

Rekreacija: Planinarenje, ronjenje, trčanje ili vežbanje u teretani svi sportovi za koje je neophodna izdržljivost idealni su za ovaj znak. Škorpije su vrlo dinamične i agresivne pa će višak energije najbolje osloboditi nekom od istočnjačkih borilačkih vještina. 

Savjet: Često radite protiv sebe i mučite tijelo velikim količinama nikotina, kafe, alkohola ili masne i začinjene hrane. Pokušajte da se disciplinujete i da više osluškujete znakove koje vam šalje tijelo. Nemojte misliti da ste nedodirljivi za bolest.

Strijelac

Problemi: Strijelci su skloni sportskim povredama, a najosjetljiviji djelovi tijela su im bedra, kukovi te jetra i pankreas. Žene mogu da imaju problem sa celulitom. Dobro podnose stres i ne zanima ih pretjerano mišljenje okoline, pa se zbog urođenog optimizma lako oporavljaju od različitih bolesti. Trebalo bi da izbjegavaju sva pretjerivanja u jelu, piću i spavanju. Pretjerano pušenje im ne odgovara, a posljedice se vide na njihovom tenu jer su skloni nečistoj koži. 

Ishrana: Morali bi izbjegavati masna i začinjena jela. Posebno im treba vitamin B, a ima ih u pšeničnim klicama, telećoj džigerici, žumance i soji. Sve namirnice bogate vitaminom C trebale bi im biti dieo redovne prehrane kako bi osnažili imunitet. 

Rekreacija: Preporučuju se trčanje u prirodi, plivanje, jahanje, mačevanje i svi oblici atletike. Dobro reaguju na istočnjačke alternativne terapije kao što su akupunktura i makrobiotika. Ženama će vežbanje na kućnoj gimnastičkoj spravi pomoći da se reše celulita i viška kilograma. 

Savjet: Izbjegavajte previše začinjenu i konzerviranu hranu, gazirana pića i kafu. To posebno važi za žene, kojima je ten često problematičan. Ne preskačite doručak, nego pokušajte da jedete u miru i bez uobičajene žurbe.

Jarac

Problemi: Sklon je reumi, artritisu, iščašenjima i prelomima kostiju. Imaju osjetljive zglobove i kožu, a mogu da imaju i problema s probavom. Obično djeluju krhkije nego što stvarno jesu. Ipak, moraju da žive uredno i da se dovoljno odmaraju. Kičma je slaba tačka ovog znaka, pa mnogi pate od okoštavanja i uklještenja. Lako se umaraju i nervozni su pa im treba mnogo više sna nego drugim znakovima. 

Ishrana: Izbjegavajte začinjenu i masnu hranu, čokolade, sokove i alkohol. Umjesto toga, osobe rođene u ovom znaku trebalo bi da jedu bjelančevine iz nemasnog mesa, jogurta, kravljeg sira i jaja. Važno je da im je prehrana bogata mineralima i vitaminima. Zbog sklonosti osteoporozi i krhkih kostiju moraju da jedu što više mliječnih proizvoda pa bi bilo dobro da su im kefir ili jogurt dio svakodnevne prehrane. 

Rekreacija: Trčanje im se ne preporučuje jer su skloni povredama nogu. Ali planinarenje, duge šetnje, biciklizam i klizanje na ledu pomoći će im da ojačaju mišiće i podstaknu cirkulaciju nogu. 

Savjet: Ako su vaša sklonost pesimizmu i depresija posljedica nezadovoljavajućih životnih uslova, što više se krećite na svježem vazduhu, planinarite i radite u vrtu jer vas priroda opušta i regeneriše. Više se družite i izlazite.

Vodolija

Problemi: Podložne su bolestima koje nastaju kao posljedica iscrpljenosti nervnog sistema. Razdražljivi su, burno reaguju na provokacije, ponekad su pretjerano nervozni i skloni neracionalnom rasipanju energije. Loša im je cirkulacija u nogama, pate od grčeva u listovima, a često im srce iznenadno lupa. Žene su sklone proširenim venama te bolnim i otečenim nogama. Svakako bi morali izbjeći prevelike psihičke napore jer su im nervi slaba tačka. 

Ishrana: Pripadnici ovog znaka trebalo bi da jedu namirnice bogate fosforom, na primjer, ribu. Taj je mineral bitan za dobar rad mišića i bolje pamćenje, a preporučuje se i dodatak sa selenom koji se nalazi u orasima, klicama, zelenom lisnatom povrću, ananasu i različitim sjemenkama. U zrelijoj dobi treba im mnogo vitamina E radi zaštite od vaskularnih problema. 

Rekreacija: Kako bi bili u kondiciji i zadržali optimizam, neophodno je da se bave sportom. Preporučuje im se skijanje, tenis i stoni tenis, a da bi im kičma bila što savitljivija, pomoći će joga, vježbe istezanja i pilates. 

Savjet: Potrudite se da ležete što ranije ranije u krevet i spavajte barem osam sati na dan jer vam treba dovoljno sna kako biste se odmorili i psihički i fizički. Pijte što manje kafe, ostavite cigarete. Kontrolišite krvnu sliku i pritisak bar dva puta godišnje.

Ribe

Problemi: Pate često od deformacije ili povreda stopala, zato je vrlo važno da nose kvalitetnu ili anatomsku obuću. Pate i od hormonskih poremećaja, zadržavanja vode u organizmu i probavnih smetnji. Ponekad su zavisne od jela, alkohola i cigareta i drugog što izaziva različite zdravstvene probleme. Osjetljive su na sve vrste stresa, sklone psihosomatskim bolestima, virozama i upalama. Bolesti im se uglavnom javljaju kao posljedica dugotrajnih emotivnih frustracija. 

Ishrana: Nedostaje im joda, a ovaj nedostatak uzrokuje uvećanje štitne žljezde što izaziva osušenost kože i poremećaj kontrolnog sistema tjelesne temperature. Najbolji je izvor organskog joda morska hrana, a najbolja preporuka je da Ribe jedu što više morskih plodova. 

Rekreacija: Kako je voda njihov astrološki element, tako će i svi vodeni sportovi na njih djelovati terapeutski. Trebalo bi da što više plivaju, rone ili barem da šetaju uz obalu mora ili rijeka. Odgovaraju im i istočnjačke tehnike opuštanja kao što su meditacija i joga. 

Savjet: Za psihičko zdravlje povremeno vam treba samoća. Kad idete na more birajte mjesta na kojima nema mnogo ljudi. Zbog sklonosti anemiji i umaranju obavezno jedite hranu bogatu belančevinama.

Tagovi: