Milaković optužuje Malbašića da je potkupio Ustavni sud BiH

- Malbašić: Prostor je, konačno, moj
- Milaković:To je kupljena odluka

 

Rat za milionski vrijedan, ekskluzivni poslovni prostor na glavnom banjalučkom trgu se nastavlja. Posljednja odluka Ustavnog suda BiH da vrati Vrhovnom sudu Republike Srpske na odlučivanje spor između Kompanije "Malbašić" i "Krajina Borca" oko poslovnog prostora u neboderu „Čajevec“ u centru Banjaluke, razbjesnila je Zorana Milakovića koji u tom prostoru otvorio restoran „Balkon“.

U Odluci Ustavnog suda navedeno je i da se predmet vraća Vrhovnom sudu Republike Srpske koji je dužan da po hitnom postupku donese novu odluku i u roku tri mjeseca obavijesti Ustavni sud BiH o preduzetim mjerama.

Milaković: "Malbašić" je kupio ovakvu odluku

Vlasnik kompanije "Malbašić", Veselko Malbašić, tvrdi da je Ustavni sud BiH odlučio da se prostor vraća njemu, jer je njegov kupoprodajni ugovor pravno valjan.

Zoran Milaković, direktor "Krajina Borca", druge strane u sporu, tvrdi da je Malbašić "naručio i kupio" ovakvu odluku suda.

- Interesantno i čudno u vezi sa odlukama Ustavnog suda BiH, iz novembra prošle godine i jula ove godine, koje idu u korist Malbašiću, jeste to da su 20 dana prije njihovog donošenja u Kompaniji "Malbašić" znali kakve će one biti. Ja to tumačim da je, definitivno, od strane apelanta naručena i kupljena takva odluka - tvrdi Milaković.

- A šta bi drugo bilo ako on prije objave dnevnog reda, unaprijed zna kakva će odluka biti, naročito ako se zna da je u desetinama identičnih slučajeva Ustavni sud BiH do sada donosio odluke suprotne ovoj - izjavio je za portal MojaBanjaluka.info Zoran Milaković.

On dodaje i to da se u ovom postupku uopšte nije odlučivalo o pravu vlasništva na poslovnom prostoru.

- Nesporno je da je "Krajina Borac" vlasnik, i to je utvrđeno u upravnom postupku. Predmet tužbenog zahtjeva bila je izgubljena zakupnina za vremenski period kada "Krajina Borac" nije bio u posjedu i oglašavanje kupoprodajnog ugovora ništavnim - rekao je Milaković.

Malbašić: Prostor je, konačno, moj

Malbašić tvrdi suprotno. Kaže da je dokazano da je poslovni prostor njegov i da mu se vraća "nakon 16 godina agonije".

- Jedna je presuda Vrhovnog suda RS kojom je ukinuta šteta, ti neki zamišljeni milioni koji su bili u njihovu korist, a Ustavni sud BiH je presudio da se prostor vrati meni - izjavio je za naš portal Malbašić.

Iako je na odmoru, rado je govorio o presudama u svoju korist. Međutim, na pomen Milakovićevih optužbi da je "kupio odluku suda", nije više bio tako raspoložen.

- Ne morate me to pitati, ja nisam javna ličnost da me morate išta pitati. Ja sam mala, privatna kompanija koja 33 godine traje u našem gradu i mene niko ne mora ništa pitati, niti ja moram kome šta odgovarati. Javna ličnost nisam, niti sam političar, niti sam ja estradna zvijezda. Odgovaram vam zato što mi je simpatično, ja na odmoru a vi me zovete - rekao je Malbašić i dodao:

- Ajte molim vas. Ja vas neću zvati kada budete na odmoru, vi nemojte mene. Šta misli Zoran Milaković, portal, novinari, stvarno nemojte - izjavio je Malbašić.

Sudski sporovi oko poslovnog prostora u "Čajevčevom" neboderu traju više od decenije i dok "Krajina Borac" potražuje višemilionske iznose za neosnovano korišćenje njihovog poslovnog prostora, Malbašić to osporava i traži da mu se prostor vrati nazad.

Pravna sapunica

Kompanija "Malbašić" 2. aprila je uložila apelaciju na presudu Vrhovnog suda RS od 1. marta kojom su ugovori na osnovu kojih "Malbašić” potražuje poslovni prostor, proglašeni ništavnim, i navedeno je da je prostor vlasništvo firme “Krajina Borac”.

Ustavni sud BiH je 17. jula usvojio Malbašićevu apelaciju i utvrdio da je ovom presudom Vrhovnog suda RS povrijeđeno pravo Kompanije "Malbašić" na imovinu i na pravično suđenje.

Ustavni sud zaključuje da postoji kršenje prava Kompanije „Malbašić“ na pravično suđenje i prava na imovinu iz Ustava Bosne i Hercegovine i Evropske konvencije i da osporena odluka Vrhovnog suda ponovo i još snažnije ukazuje na ozbiljno kršenje prava na pravnu sigurnost.

Ističu da raniju odluku Ustavnog suda BiH, Vrhovni sud RS nije ispoštovao, i pored toga što relevantne okolnosti konkretnog slučaja ukazuju da predmetni postupak nije bio pravičan jer je vođen na štetu firme „Malbašić“.

Željka Javorac

Tagovi: