Skupština Željeznica RS: Gangsteri su bolji, jedini spas nezavisna istraga

Manjinski akcionari Željeznica Republike Srpske i na današnjoj Skupštini akcionara u Banjaluci su glasali protiv ili su bili uzdržani prilikom usvajanja tačaka dnevnog reda – ali ponovo su preglasani.

Bez njihovih glasova usvojeni, između ostalog, izvještaji za prošlu godinu: o radu Odbora za reviziju ŽRS, radu Nadzornog odbora, finansijski izvještaj preduzeća, te odluka o raspodjeli dobitka. Usvojen je i izvještaj nezavisnog revizora o radu ŽRS, iako je preduzeću dao mišljenje sa rezervom.

Mali akcionari su ponovo upozorili da su oštećeni, da se preduzeće konstantno uništava, umanjuje njegova vrijednost, pa samim tim i vrijednost njihovih akcija.

Pobunili su se i što goruća pitanja nemaju kome da postave. Izvještaj Odbora za reviziju i Nadzornog odbora došli su da prezentuju novi članovi, koji prošle godine nisu učestovali u radu ovih tijela. Oni nisu imali odgovore na pitanja malih akcionara, ili su ih vješto izbjegli.

Mali akcionari su ostali uskraćeni za najvažniji odgovor - da li su članovi Nadzornog odbora i Odbora za reviziju uopšte konstatovali propuste u radu preduzeća i zašto nisu reagovali i zaštitili njegove interese?

Srdić: I kod gangstera ima reda, ovo nigdje vidio nisam

Jedini način da se zavrzlama oko Željeznica RS i uništavanja kapitala riješi jeste nezavisna istraga dešavanja u preduzeću, smatra mali akcionar Stevo Srdić, koji ima najviše manjinskih akcija.

Srdić je iz Popovca kod Čelinca, u Kanadi živi već 60 godina, a Skupštini akcionara je prisustvovao prvi put. Dešavanja oko ŽRS opisao je riječima „pala kruška među lopove“.

FOTO: Stevo Srdić, akcionar ŽRS

- Nikada, nigdje, ni u jednoj zemlji i zakonu nisam vidio ovakvo ponašanje, da se umanji vrijednost akcija malih akcionara. Ni jedna politička partija partija nema pravo da odlučuje o vrijednosti mojih akcija, to je samo po sebi nezakonito. I među gangsterima ima reda, a ovo, ovo nigdje nisam vidio – izjavio je na sjednici Srdić.

Pojašnjava da je poslije rata, iz patriotskih razloga, u ŽRS uložio 600.000 dolara, a onda je, tvrdi, dobio pismo da njegove akcije vrijede 20 dolara.

Smatra da u ŽRS nema rješenja sve dok se ne osnuje komisiju koja će istražiti poslovanje preduzeća i konačno dokazati odgovornost pojedinih ljudi, inače se sve svodi na rekla – kazala.

- Istraga se mora provesti, ali neutralna istraga. Ja ću naći internacionalnu komisiju koja će pregledati sve te papire – poručuje Srdić.

Dodaje da će sav novac od akcija koji naplati, uložiti u rodni Popovac, ali se boji da uskoro neće imati šta donirati.

Prijetnje krivičnim prijavama

Predsjednik Udruženja malih akcionara "Željeznica RS" Tomo Pančić je na početku tražio skidanje pet tačaka sa dnevnog reda, među kojima i izvještaj o radu ŽRS. Tvrdio je da je taj izvještaj falsifikovan, i zaprijetio je krivičnom prijavom, ako ipak bude razmatran.

Pojasnio je da je u finansijskom izvještaju o radu ŽRS iz prošle godine navedeno da obaveze Željeznica prema Vladi za 2017. godinu iznose 79 miliona, glavnice, a za 2018. godinu 94 miliona KM, te preduzeće svake godine ima od 16 do 18 miliona redovnih kamata prema Vladi RS.

- Ovdje nisu navedena 142 miliona duga Vlade RS prema Željeznicama RS na ime poreza. Mi smo taj dug usvojili još 2011. godine i nikada se ni u jednom finansijskom izvještaju ne spominje. Svi ovi izvještaju o radu preduzeća su falsifikovani. Upozoravam vas da to ne činite, jer ćete dobiti krivične prijave – rekao je Pančić.

Pančić: Nije ŽRS protočni bojler za pljačku

Zbog zahtjeva za izmjenu dnevnog reda Pančić se sukobio sa Vesnom Vožni, predstavnicom akcijskog fonda i fonda za restituciju, koja je rekla da on nema pravo tako mijenjati dnevni red i da ona o tome ne želi ni da glasa.

- Gospođo draga, imaš jednu krivičnu prijavu, sada ćeš dobiti drugu. Jel vi mislite da je Željeznice RS, i sva javna preduzeća protočni bojler za pljačku Vlade RS – upitao je Pančić.

Vožni je optužio da učestvuje u kriminalu Željeznica RS, u ime Vlade RS i nadležnog ministarstva, na šta mu je ona odgovorila da učestvuje i on, iako je mali akcionar.

Na njegovu prijetnju novom tužbom protiv nje, Vožni je dogovorila: “Odlično!“

Izgubljeni skoro svi sporovi

Mali akcionari su upozorili da su direktno oštećeni jer je preduzeće isplatilo 15 miliona KM za radnička potraživanja, ali i onim radnicima koji nisu ni tužili preduzeće. Na izgubljene sporove je isplaćeno čak 1,6 miliona KM, a bilo je planirano 250.000 KM.

- Željeznice RS su imale pravnika da popune okružni sud, a izgubljen je skoro svaki spor. Ko će to da nam objasni? – pitaju akcionari.

Uprkos tome, u izvještaju Odbora za reviziju za 2018. godinu navedeno je da je sve rađeno po zakonu, potpisao ga je novi predsjednik Ljubiša Lukić, zbog čega mu je akcionar Pančić rekao da bi se na njegovom mjestu stidio stečene diplome.

- Ne mogu ulaziti ozbiljnije u ovaj izvještaj jer nisam učestvovao u radu Odbora prošle godine. Ako ima potrebe da vam čitam sve redom, ja ću vam čitati – rekao je Lukić.

Krivična prijava protiv uprave i NO ŽRS

Predstavnici šest od osam sindikalnih organizacija pri "Željeznicama Republike Srpske" podnijeli su juče Okružnom tužilaštvu u Doboju krivičnu prijavu protiv uprave preduzeća iz 2012. godine i tadašnjeg Nadzornog odbora.

Prijavu su podnijeli zbog "nesavjesnog poslovanja, nanesene višemilionske štete kada je riječ o isplati toplog obroka i regresa, te zaključivanja štetnih ugovora".

Predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa Simo Cvjetković rekao je da su o tadašnjim odlukama uprave da bude umanjen topli obrok, ukinut regres i umanjene naknade iz kolektivnog ugovora sindikati obavijestili i kontrolne organe u "Željeznicama", kao i nadležne inspekcije koji su utvrdili nezakonitost tih odluka.

On je najavio podnošenje novih prijava protiv tadašnje uprave koja je sklapala štetne ugovore po raznim osnovama.

Srdić: Dodikova ekonomska politika je „teribl“

Stevo Srdić kaže da predsjednik SNSD Milorad Dodik u inostranstvu važi za branioca srpskog naroda, ali smatra da je njegova ekonomska politika „teribl“, odnosno, užasna.

- Ekonomska politika koja odobrava indirektno obespravljivanje „šer holdera“ (akcionara) nije dobra ni za Dodika, ni za nas. Onda je to „nepravna“ država, narod je bez prava i to je sramota za Srpsku Republiku. U velikom je interesu Dodiku i našoj Vladi da to što prije istraže – smatra Srdić.

Dodaje da svuda ima korupcije, ali u mjeri u koje je u RS, gdje su politički organi direktno uključeni u omalovažavanju imovine manjine, nije mu poznato.

- To je politička odgovornost vlasti i politike koja to radi za svoj vlastiti interes – kaže Srdić.

Željka Javorac