Završena komemoracija u Potočarima

U Potočarima, kod Srebrenice, danas je završena komemoracija posvećena obilježavanju 24 godine od stradanja Bošnjaka.

Nakon obraćanja zvaničnika, odavanja pošte stradalim i polaganja cvijeća u Memorijalnom centru, uslijedio je vjerski obred i ukop dijelova posmrtnih ostataka 33 identifikovana Bošnjaka.

Ove godine bilo je mnogo manje stranih delegacija i zvaničnika na komemoraciji nego prethodnih godina, posebno sa Zapada i uglavnom su bili nižerangirani članovi diplomatskog kora u BiH.

Komemoraciji su, između ostalih, prisustvovali visoki predstavnik u BiH Valentin Incko, specijalni predstavnik EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, predsjednik Haškog mehanizma Karmel Ađijus, američki ambasador u BiH Erik Nelson, ambasador Turske Haldun Koč i predsjednik Sobranja Sjeverne Makedonije Talat DŽaferi.

Prisustvovali i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik DŽaferović, delegacije Turske i arapskih zemalja, predstavnici međunarodnih organizacija u BiH i zvaničnici iz Federacije BiH. Cvijeće je položio i lider LDP-a Čedomir Jovanović.

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko izjavio je novinarima da je došao u Potočare da oda počast žrtvama i jer je najstarije ljudsko pravo dostojanstvena sahrana.

Vigemark je rekao da je potrebno nastaviti traženje nestalih, što finansira i EU, te da na tom pitanju treba i dalje raditi i stvoriti uslove da svi nestali budu ekshumirani i dostojno sahranjeni.

Osim ekipa tri televizijske kuće koje su uživo prenosile komemoraciju, ostali novinari nisu imali pristup u komemorativnu halu u kojoj su se obraćali zvaničnici.

Današnji skup u Potočarima protekao je mirno, a obezbjeđuju ga Policija Republike Srpske sa drugim bezbjednosnim agencijama u BiH.

Za razliku od sinoć, kada su u Memorijalni centar stigli učesnici raznih marševa i pohoda sa ratnim zastavama takozvane Armije BiH, te Irana, Albanije i SAD, danas je taj dekor izostao i bile su primjetne samo poneka ratna i jedna albanska zastava.

Režim saobraćaja na putevima koji vode prema Srebrenici danas je izmijenjen i na pojedinim raskrsnicama bilo je kraćih zastoja, ali se očekuje da će do 17.00 časova saobraćaj biti normalizovan.

U Srebrenici su danas i sutra neradni dani zbog današnjeg obilježavanja 24 godine od bošnjačkog stradanja i sutrašnjeg parastosa za poginule i ubijene Srbe na Petrovdan 1992. godine u selima oko Srebrenice, kojima je na jučerašnjoj komemorativnoj sjednici Skupštine ove opštine odata počast.