Danas je Petrovdan: Donosimo vam stare običaje…

Kao i za ostale praznike, i za Petrovdan su vezana brojna vjerovanja. Danas se raznose jabuke prvim susjedima za dušu umrlih i ne zaliva se bašta…

Pravoslavni vjernici i SPC danas slave Petrovdan. Ovaj praznik pomen je na stradanje Svetih apostola Petra i Pavla, koje se dogodilo u Rimu 67. godine nove ere, a prema nekim izvorima 69. godine nove ere.

Kao za ostale, i za ovaj praznik vezana su brojna vjerovanja. Nekada je narod ujutru na ovaj dan stoku prskao vodom da bi bila zdrava, a čobani su pleli vijence i stavljali ih stoci na rogove.

Petrovdan je slava pekara i ribara, ali i slava mnogobrojnih porodica.

Na današnji dan u nekim selima u regionu, mještani ujutru raznose jabuke prvim susjedima za dušu umrlih, a ponegdje se jabuke odnose u crkvu na osvećenje.

Opšti je običaj da se za Petrovdan mijese kolači sa jabukama koji se zovu “petrovača”.  U pripremi kolača učestvuju i djeca, pa majke ovaj običaj smatraju jednim od najljepših.

Postoji vjerovanje da na ovaj dan Sveti Petar dijeli jabuke djeci na onom svijetu. Vjerujući u ovo kazivanje, u prošlosti su se mnoge majke koje su izgubile djecu uzdržavale od jedenja jabuka prije Petrovdana, iz straha da zbog toga na ovaj praznik njihovo dijete na onom svijetu neće dobiti jabuku.

Na ovaj praznik ne ide se u polje i ne počinju teški poljoprivredni radovi, a naročito se ne uprežu konji u kola.

Trebalo bi rano da ustanete i “okupate se” u zracima izlazećeg sunca. Za dobro zdravlje tokom cijele godine, umijte se rosom. Nakon toga, uberite cvijeće i dok od njega pletete vjenčić, razmišljajte o nekoj želji. Vjenčić držite u kući sve dok vam se želja ne ostvari. Usamljene osobe treba da naberu buketić cvijeća, stave ga na jastuk i tako prespavaju, pa se vjeruje, da će pronaći svoju ljubav.

 

Tagovi: