Otvoren Teatar fest "Petar Kočić"

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić otvorila je večeras u Banjaluci Teatar fest "Petar Kočić" na kome će biti izvedeno osam predstava pozorišnih ansambala iz Srpske i inostranstva.

Trivićeva je istakla da je put umjetnosti i stvaralaštva najbolji za približavanje i upoznavanje naroda, uspostavljanje saradnje i dobre komunikacije.

- Raduje me što Narodno pozorište Republike Srpske 22. put otvara vrata Teatar festu koji će i ove godine predstaviti novu magiju pozorišta pod sloganom `Istorija i legenda` i putem nje neka od najznačajnijih profesionalnih ostvarenja iz naše zemlje i okruženja - rekla je Trivićeva novinarima.

Ona je navela da će na Teatar festu, osim pozorišnih ansambala iz regiona, biti i pozorište iz Sankt Peterburga, otvarajući na taj način vrata novoj saradnji u savremenom izrazu pozorišne umjetnosti.

- Značaj ovog festivala je u afirmaciji pozorišnog stvaralaštva, u predstavljanju najboljih i umjetnički najrelevantnijih scenskih ostvarenja iz domaće i međunarodne produkcije, koja doprinose promociji novih i ostvarenih kulturnih vrijednosti na međunarodnoj sceni - dodala je Trivićeva.

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Nenad Novaković naglasio je da će na Teatar festu učestvovati najbolji pozorišni ansambli iz regiona.

- Svi koji dođu u Narodno pozorište Republike Srpske neće otići razočarani i ostati ravnodušni, jer je festival nešto najbolje što je stvoreno na jeziku koji razumijemo u ovom regionu - rekao je Novaković.

On je napomenuo da će Banjaluka i Republika Srpska biti dobar domaćin učesnicima ove kuluturne manifestacije.

Teatar fest počeo je premijerom predstave "Škola za žene" Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Kulturna manifestacija trajaće do 8. juna.