Akcija "Marakan": Prošvercovali više od 140 migranata

Granična policija BiH je tokom akcije "Marakan" identifikovala 11 državljana BiH, od kojih je devet već završilo sa lisicama na rukama, a koji su prokrijumčarili više od 140 migranata, čime su stekli znatnu protivpravnu imovinsku korist, saopšteno je u Graničnoj policiji BiH.

Naime, Granična policija, prema naredbi Suda i Tužilaštva BiH, na području Bijeljine, Brčkog i Donjeg Žabara danas je izvodila akciju hapšenja, pretresa objekata i pregleda osoba za koje se sumnja da su krijumčarili ljude, kao i privremenog oduzimanja predmeta koji potiču iz počinjenja krivičnih djela.

- U toku 2019. i 2018. Granična policija je evidentirala 78 kaznenih djela krijumčarenje ljudi, kao i osam djela organizovanje skupine ili udruženja za vršenje krijumčarenja migranata - kazao je Zoran Galić, direktor Granične policije BiH, te dodao da je s povećanim pritiskom migranata na granicu BiH pojačana i aktivnost s ciljem otkrivanja krijumčarenja ljudi.

Naglasio je da je realizovan niz akcija na presijecanju krijumčarenja migranata na dijelu tzv. balkanske krijumčarske rute, a uspješna realizacija akcije je, kako kaže, rezultat profesionalizma i predanosti službenika Centralnog istražnog ureda, ali i drugih službi Granične policije koje su u njoj učestvovale.

- Obavljen je pretres 10 lokacija i uhapšeno je devet osoba koje će nakon kriminalističke obrade uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predate Tužilaštvu BiH. Privremeno su oduzeti četiri vozila, određena količina droge i municije - istakao je juče Galić.

Prema podacima Granične policije BiH, pomenuta akcija usmjerena je protiv organizovane kriminalne grupe, koja je od januara do aprila 2019. godine na području Bijeljine, Brčkog, Bihaća i Gradiške krijumčarila migrante iz zemalja visokog migracijskog rizika, a najčešće iz Pakistana, Irana, Iraka i Sirije.

- Pripadnici GP BiH tokom sprovođenja akcije kodnog naziva 'Marakan' dokumentovali su više slučajeva krijumčarenja osoba s područja Srbije u BiH, te njihovo dalje prebacivanje u zemlje Evropske unije - ističu u Graničnoj policiji.

Prema pisanju nekih medija, cijena krijumčarenja migranata se kreće u zavisnosti od granice preko koje ih krijumčare, pa tako, kako kažu, da bi ih uveli u BiH, krijumčari migrantima traže oko 400 evra, a cijena prelaska hrvatske granice prelazi i 3.000 evra.

Kako su "Nezavisne" ranije pisale, prema Nacrtu izvještaja o radu Granične policije BiH, u 2018. godini je zabilježeno gotovo 500 odsto više ilegalnih prelazaka granice BiH u odnosu na 2017, a stručnjaci očekuju da će se u narednom periodu taj broj i povećavati, te da će BiH biti ključna ruta za prolazak ilegalnih migranata.

Tagovi: