Ko danas nosi rasparene čarape: Svjetski dan osoba sa Daun sindromom

Udruženje za pomoć djeci sa posebnim potrebam i ove godine obilježava Svjetski dan osoba sa Daun sindromom .

Odlukom Ujedinjenih naroda 21. mart se obilježava širom svijeta, a datum je izabran zbog simbolike, naime osobe sa Down sindromom na 21. hromozomskom paru imaju 3 hromozoma.

Kao podršku osobama rođenim sa Daun sindromom nose se šarene čarape, jer osobe sa Daunom ih ne mogu upariti. Ove godine Uduženje organizuje radionice u saradnji sa školam pod nazivom "Ljepota je u različitosti" i kao motiv imaju Pipi Dugu Čarapu. Plakat i kreativne bojanke za radionice uradila je Jovana Ćuić Stjepanović.

Radionice imaju za cilj razvijanje tolerancije prema različitostima i puno uvažavanje djece sa poteškoćama u rastu i razvoju. Iz Udruženju su istakli da je obrazovanje za sve jedan od najvažnijih područja za koje se zalažu. Radionice organizuju u saradnji sa Medicinskom školom Doboj, a učenici iz Savjeta učenika i Volonterske sekcije učestvuju u radionicama za predškolce u programu "Kutak za djecu".

- Učenici naše škole uvjek se odazovu na aktivnosti Udruženja, oni su vrijedni volonteri ali i veliki humanisti, istakle su profesorice Nevena Stjepanović i Tijana Damjanović koje vode sekcije. Medicinska škola u Doboju osim kvalitetnog obrazovanja kod svojih učenika razvija humanost i solidarnost, i Udruženje ima samo riječi hvale za dugogodišnju i uspješnu saradnju sa ovom školom.

Radionice su i za učenike Osnovne škole "Vuk Stefanović Karadžić", gdje ističu da je upravo jedna Đurđa iz prvog razreda dala ideju za Pipi koju je njena mama Jovana prenijela na papir.

Dobojski info