ZIBL nema novca da vrati dug Gradu

Zavod za izgradnju Banja Luka nema novca da vrati Gradu pozajmicu od 700.000 KM, zbog čega Grad planira da im produži rok za vraćanje.

Hitna pozajmica je odobrena ZIBL -u prošle godine kako ovo preduzeće ne bi otišlo u stečaj.

Rok za vraćanje pozajmice je bila godina dana, odnosno do kraja 2023. godine. Pozajmljeni novac Gradu još nije vraćen, a po svemu sudeći taj rok neće biti ispoštovan jer se prave planovi da se on prolongira.

- Nesporno je da postoji potreba da se produži rok za vraćanje pozajmice ZIBL-u na najmanje godinu dana. Odluka o produženju roka će do kraja godine biti upućena u skupštinsku proceduru, jer da bi se taj plan sproveo potrebna je saglasnost lokalnog parlamenta - rekao je za CAPITAL gradski menadžer Bojan Kresojević.

Dodao je da gradska administracija za sada ne planira u idućoj godini nova budžetska izdvajanja za ZIBL. Iako nisu planirana sredstva, Kresojević nije isključio mogućnost da će ZIBL-u u 2024. godini trebati finansijska podrška Grada.

- Postoji značajna vjerovatnoća da će ona biti potrebna u narednoj godini i da će biti obezbijeđena kroz rebalans budžeta, ali opet to zavisi od implementacije našeg plana objedinjene naplate - naveo je on.

Naime, aktuelna administracija je u više navrata ove godine u skupštinsku proceduru upućivala odluke kako bi posao jedinstvene naplate komunalnih usluga u Banjaluci dodijelila ZIBL-u, ali bez uspjeha jer je izostala podrška lokalnog parlamenta.

- Ukoliko bi taj sistem bio implementiran početkom naredne godine ili krajem prvog kvartala siguran sam da ZIBL-u neće biti potrebna finansijaka podrška Grada - kazao je Kresojević.

V. d direktor ZIBL-a Aleksandar Marković je kazao da rok za vraćanje pozajmice još nije istekao, te da se radi na rješavanju tog problema.

- Većinski vlasnik (Grad Banjaluka) je upoznat sa tim problemom i iznalazimo rješenje kako da to premostimo - naveo je Marković.

ZIBL je pozajmljeni novac trebao vratiti Gradu prodajom podrumskih prostorija preduzeću „Vodovod“, ali je Marković rekao da taj posao nije realizovan

- "Vodovod" planira da kupi dio poslovne zgrade, ali koliko sam shvatio iz razgovora sa upravom tog preduzeća oni su tu aktivnost prolongirali za 2024. godinu - kazao je Marković i dodao da je vještak procijenio da vrijednost tih prostorija prelazi iznos pozajmice.

Aleksandar Marković je naveo je da ZIBL trenutno ima 18 radnika, a da je po preuzimanju funkcije v.d. direktora u aprilu 2022. godine imao 46 radnika.

Podsjetio je da je ZIBL u međuvremenu odstupio od svoje glavne djelatnosti, inženjerskih poslova te da se sada bavi poslovima administrativno tehničke prirode.

ZIBL izmiruje sve novonastale obaveze prema radnicima, Poreskoj upravi iz tekućih priliva, ali i smanjuje stare dugove. Svi indikatori govore da će Zavod poslovnu 2023. godinu završiti sa pozitivnim poslovnim rezultatom - tvrdi Marković.

Podsjećamo, Skupština grada Banjaluka je 29. decembra prošle godine odobrila gradskoj administraciji da pozajmi Zavodu za izgradnju Banjaluka 700.000 KM kako bi se odblokirali računi preduzeća.

Zajam je bio namijenjen za izmirenje dijela obaveza prema Poreskoj upravi RS, za izmirenje duga prema Upravi za indirektno oporezivanje BiH te za izmirenje obaveza prema radnicima, odnosno za isplatu pet neisplaćenih plata.

Zavod za izgradnju Banjaluka nastao je 1979. godine, a od osnivanja do danas imao je nekoliko transformacija.

Ranije je obavljao poslove nadzora na izgradnji stambenih naselja u Banjaluci, ali i poznatih objekata poput sportske dvorane “Borik” i “Mejdan” te hotela “Bosna” i “Palas“.

capital.ba

Tagovi: