Završena sjednica Gradske skupštine: „Mrvice“, „Kerber“ i KUD Čajavec dobili prostore

Završena četvrta redovna sjednica Skupštine grada Banje Luke, na kojoj su odbornici usvojili sve razmotrene tačke.

Tokom višednevnog zasjedanja odbornici su razmatrali i usvojili više odluka vezanih za izmjene Regulacionog plana, a pred njima se našao i konsolidovani izvještaj o izvršenju Budžeta Grada za 2020. godinu, koji je usvojen sa 21  glasom „za“, dok je 8 odbornika bilo uzdržano.

Skupština je usvojila i Odluku o odgođenom plaćanju duga za KUD „Čajavec“, kao i odluku da se ovom veoma značajnom udruženju dodijeli i poslovni prostor pod posebnim uslovima.

Poslovne prostore u zakup pod posebnim uslovima dobiće i Udruženje roditelja prijevremeno rođene djece u RS „Mrvice“, Udruženje građana „Kerber, Fondacije „Zadužbina“ i „Kapetan Dragan“, Klub borilačkih vještina „Titani“, Udruženje za cerebralnu paralizu „Cpossible“, Invalidsko odbojkaški klub „Borac“, kao i Udruženje građana „Orlovi Grmeča“.

Pred banjalučkim odbornicima našli su se i izvještaji o radu javnih ustanova i preduzeća, čiji je osnivač Grad, kao i planovi rada za narednu godinu.

Usvojeni su izvještaji o poslovanju ali i programi rada  JZU „Dom zdravlja Banja Luka“ Gradske razvojne agencije, Centra za razvoj poljoprivrede i sela, Centra za socijalni rad, Inovacionog centra Banja Luka, JU Turistička organizacija grada Banja Luka, kao i  KC „Banski dvor“, čiji je izvještaj jedini dobio jednoglasnu podršku.

Odbornici su razmatrali i usvojili set imovinskih odluka o kupovini, prodaji ili zamjeni zemljišta.

Nakon sjednice gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković kazao je da je ovo bila maratonska sjednica, te da je ovo poprilično spor tempo rada Skupštine, imajući u vidu da se u istom periodu proteklih godina do juna znalo održati i po 6 sjednica sa po 300 tačaka.

-Ovo je poprilično usporen ritam i ovaj način rada u velikoj mjeri usporava procese i poslove u gradu-kazao je gradonačelnik, te dodao da ga ipak raduje što su pojedine odluke dobile podršku.

Predsjednik Skupštine Grada Mladen Ilić kazao je da uprkos žustrim raspravama na kraju su usvojene sve razmatrane odluke, te je podsjetio da su se tokom proteklih zasjedanja javile tehničke smetnje, ali da su se svi uspjeli prilagoditi situaciji.

On je dodao da se naredna sjednica očekuje početkom jula.

Podsjećamo, na usvojenom dnevnom redu našlo se 69 tačaka, a gradonačelnik je u toku rasprave povukao tri tačke koje se odnose na produženje zakupa poslovnih prostora pod posebnim uslovima republičkim institucijama. Riječ je o odlukama o produženju dodjele poslovnih prostora Republičkom zavodu za statistiku, Komisiji za žalbe RS i Vodama Srpske i one će se nakon dorade ponovo naći nad odbornicima.