Zatvorena likovna kolonija u organizaciji NUBL - a "Šibovi 2020"

U organizaciji Fakulteta lijepih umjetnosti Nezavisnog univerziteta Banjaluka večeras je zatvorena četvrta likovna kolonija “Šibovi 2020”.

NUBL ovom kolonijom afirmiše umjetnički pogled na stanje u društvu  i potvrđuje mostove novog puta za povratak nacionalnoj kulturi, za povratak sebi.

Rektor Nezavisnog univerziteta Banjaluka, Zoran Kalinić rekao je  da i u vanrednom stanju, stanju Covida 19, kolonija je uspjela da okupi značajan broj akademskih slikara koji su  uradili više od 60 slika u različitim tehnikama.

„Umjetnički radovi ovogodišnjeg saziva, variraju od suptilnog likovnog izražaja, preko ekspreivne upotrebe boje i apstrahovane asocijacije, pa sve do svedenog djelovanja teksture na slikarskoj podlozi“, rekao je dekan Fakulteta lijepih umjetnosti  Nezavisnog univerziteta Banjaluka, Miloš Vujić.  

Učesnici likovne kolonije „Šibovi 2020“ su idealan spoj različitih likovnih izraza i stvaralačkih energija, a time su i nastala djela kompleksan, ali održiv primjer međusobno kontradiktornih  poetika.

Koloniji je  trajala od 22. do 25. septembra 2020. godine, a učestvovalo je  dvadeset  umjetnika iz zemlje i regiona, a nastala djela su proizvod različitih slikarskih i grafičkih tehnika.