Za uređenje vodotoka u Banjoj Luci 600.000 KM

Obavljeni su obimni radovi na uređenju vodotoka tokom prošle godine kako bi se smanjio rizik od poplava i izlijevanja iz korita, a za ove namjene, u prosjeku godišnje, izdvaja se oko 600.000 KM.

Potvrdili su ovo iz Gradske uprave Banja Luka te dodali da radovi podrazumijevaju produbljivanje i proširenje korita, formiranje pravilnih kosina na obalama vodotoka, košenje obala, uklanjanje otpada, suvih, palih, kao i stabala koja su se nalazila u zoni korita, te sanaciju kamenom oblogom dijela obala vodotoka.

Tako su prošle godine izvedeni radovi većeg obima na uređenju korita rijeke Brusine, uzvodno od mosta u Hilandarskoj ulici, zatim Dragočajke na potezu nizvodno od ušća desne pritoke, tačnije potok Ivančica, kao i radovi na koritu Rudničke, poznatije kao Široka Rijeka - kazali su oni.

Dodaju da je na Šargovačkoj rijeci, i mnogim potocima, izvršeno profilisanje korita u dužini od 285 metara nizvodno od mosta u Ulici Mala.

Takođe, na više lokacija obavljeno je košenje korovišta i krčenje šiblja sa obala rijeka Vrbasa, Vrbanje, Crkvene, Krupe, Suturlije, Rekavice, Dragočajke, Bruisne, Široke i Švrakave, kao i uklanjanje suvih i palih stabala, košenje korovišta i krčenje rastinja sa obala više od 30 potoka na području grada Banje Luke.

nezavisne.com