Za samo tri sata devet saobraćajnih nesreća u Banjoj Luci

Samo za tri sata jutros je Policijskoj stanici za bezbjednost saobraćaja prijavljeno čak devet saobraćajnih nesreća na području Banje Luke.

U zadnje vrijeme je primjetno da se na području Banje Luke dešava sve više saobraćajnih nesreća, pogotovo u vrijeme kada su najveće gužve u saobraćaju.

Razgovarali smo sa stručnjakom iz ovog domena, vještakom saobraćajne oblasti Nikolom Ćopićem, koji je naveo da postoji povećanje po svim parametrima, kako veći postotak poginulih, tako lakše i teže povrijeđenih osoba, ali i saobraćajnih nezgoda samo sa materijalnom štetom.

– Ono što je zabrinjavajuće su podaci Ministarstva unutrašnjih poslova koji govore o broju izdatih prekršajnih naloga koji se povećavaju iz godine u godinu, ali i sve veći broj isključenih osoba iz saobraćaja zbog vožnje u alkoholisanom stanju. To je jedan od velikih problema, s obzirom na to da ogroman broj saobraćajnih nezgoda koje imaju fatalne posljedice upravo se dešava zbog kombinacije prekoračenja dozvoljene brzine i konzumacije alkohola. To je definitivno nešto gdje treba propisati mnogo ozbiljnije sankcije prilikom donošenja novog Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini, s obzirom da je postojeći zakon pretrpio veliki broj izmjena, te da je odavno spreman za donošenje novog – rekao je sagovornik za Srpskainfo.

Ćopić navodi da se polovina saobraćajnih nezgoda u Republici Srpskoj dogodi na teritoriji PU Banja Luka, ali i prema podacima Ministarstva saobraćaja i veza, broj registrovanih vozila na području ovog centra bi ove godine trebao da pređe 90.000 hiljada.

– Iako povećanje broja motornih vozila ne bi trebao da bude uzrok za povećanje broja saobraćajnih nezgoda, što je jedno od osnovnih postulata u bezbjednosti u saobraćaju, definitivno u posljednje vrijeme dolazi do toga i to je jedna poruka da se nešto mora mijenjati sistemski – kazao je Nikola.

srpskainfo.com

 

Tagovi: