Vlada daje državnu zemlju za izgradnju etno-sela na Sokocu

Vlada Republike Srpske daće oko 8,5 dunuma državne zemlje za izgradnju Etno-sela „Vidrići“ koje privatni investitori planiraju graditi pored magistralnog puta Sokolac – Han Pijesak.

Vlada RS je na sjednici početkom ovog mjeseca dala saglasnost na zamjenu nepokretnosti, pa će državnu zemlju – pašnjak na lokaciji „Golo Brdo“ dati u zamjenu za zemlju koja je u vlasništvu opštine Sokolac, pašnjak na lokaciji označenoj kao „Luburić Polje“.

Za 8.450 metara kvadratnih pašnjaka 5. klase, Srpska će dobiti 9.199 metara kvadratnih pašnjaka 4. klase.

„Zamjena nepokretnosti vrši se za potrebe izgradnje Etno-sela `Vidrići`. Međusobna prava i obaveze između Vlade i opštine Sokolac regulisaće se ugovorom“, navedeno je, između ostalog, u Odluci Vlade.

Etno-selo “Vidrići” počelo je da se gradi još 2017. godine, a investitor je Milan Stanojević, suvlasnik preduzeća „Putevi“ iz Zvornika.

Do sada je na tom području izgrađena crkva, teren za mali fudbal, tenis, odbojku, igraonica, kafić, suvenirnica i poljoprivredna apoteka, kao i jedna vikendica.

Predviđena je i staja za sve vrste domaćih životinja jer je u planu da ta turistička destinacija ima mini zoo vrt. U konačnici plan je da se izgradi i motel sa restoranom, kao i više bungalova.

Etno-selo “Vidrići” već ima obrise za razliku od onog kojeg je planirao da gradi Emir Kusturica na Romaniji.

Kako je portal CAPITAL pisao u tekstu „Neostvareni megalomanski snovi Republike Srpske“, Skupština opštine Sokolac u izbornoj 2014. godini dala je saglasnost za osnivanje preduzeća “Sokolov grad” u cilju izgradnje istoimenog etno-sela na Romaniji. To preduzeće trebalo je da bude u vlasništvu opštine i firme Emira Kusturice – „Lotika” Mokra Gora.

Preduzeće nikada nije osnovano, iako je opština odmah iste godine izdvojila 317.471 KM za oblovinu koja je trebalo da se pripremi za gradnju „Sokolovog grada“. Čak je mehanizacija iz „Andrićgrada“ preseljena na Ravnu Romaniju, ali dalje od pripremnih radova na dva hektara, od ukupno 50 hektara na kojima bi trebalo da niknu objekti, nije se maklo.

CAPITAL