"Uspjeh je osjećaj koji opija": Tanja Perišić, šampionka u tri države (FOTO)

Kada je prvi put bacila kuglu znala je da će joj kuglanje postati životna preokupacija, sport broj jedan. Tada nije ni slutila da će postati kapiten reprezentacije BiH, šampionka Evrope sa tri ekipe iz tri države, učesnica petnaest svjetskih prvenstava.

Stan joj je postao premalen za medalje, pehare i priznanja, Gradiška i Republika Srpska nedovoljni za sve pobjede. Krenula je u evropski i svjetski pohod.

Tanja Perišić postala je prava lokomotiva ženskog kuglanja u svom gradu, a potom je zagospodarila i evropskim kuglanama. Završila je prvestvo u Sloveniji, sa Triglavom iz Kranja je u sredini tabele. Vrijedno trenira i razmišlja o novim izazovima.

(FOTO: Boško Grgić)

"Lani sam sa Triglavom bila šampionka Slovenije, prije toga sa Mlakom iz Rijeke prvakinja Hrvatske, a sve je počelo ovdje u Gradišci, kada sam sa Kozarom pokorila BiH. Postigla sam fantastičan uspjeh, sa tri ekipe u tri države sam bila šampionka, osjećaj je nemjerljivo lijep", kaže Perišićeva.

KAPITEN REPREZENTACIJE BIH

Od daleke 2004. godine Tanja Perišić je reprezentativka BiH u kuglanju. Učestvovala je na 15 svjetskih prvenstava, godinama je i kapiten domaće reprezentacije. Kaže da u taboru reprezentacije vlada porodična atmosfera, pobjednički duh i veliko drugarstvo.

(FOTO: Privatna arhiva)

Tanja Perišić sa reprezentacijom BiH u kuglanju

"Naša reprezentacija je sušta suprotnost aktuelnoj situaciji u BiH. Nije važno da li dolazimo iz Posušja, Kaknja, Mostara, Trebinja ili Banja Luke, mi se slažemo, potpomažemo, postale smo prijateljice i u svakodnevnom životu. Mislili su da će nam ta različitost biti mana, ali tu smo dobile na snazi. Protivnice kod nas nisu nikada naišle ni na najmanju trzavicu", kaže Tanja.

I ne čudi ovakav odnos jer, kako kaže, nisu rijetke prilike da svojim automobilom pređe i po 400 kilometara samo da bi odgledala neki meč ili vidjela drugaricu iz reprezentacije.

(FOTO: Privatna arhiva)

SVESTRANA OSOBA

Tanjina bogata sportska karijera, neprestana putovanja i kontakti sa igračima iz mnogih klubova nisu ostali neprimjećeni ni u Makedoniji. Dobila je ponudu da bude dopisnik jednog sportskog lista i portala i naravno, pristala.

"Pristala sam jer želim da se zna o kuglanju u našoj zemlji, pogotovo ženskom gdje je osim mene stasala cijela plejada igračica. Predvodi je sjajna Maja Kovačević, trenutno moja saigračica u Sloveniji. Na ovaj način želim da još više popularišem žensko kuglanje, koje mladim osobama nudi mnogo putovanja, takmičenja i izazova. Ali mora se početi već nakon osnovne škole ako se želi stići do trona", kategorična je Tanja Perišić.

(FOTO: Privatna arhiva)

PLANINARENJE KAO IZDUVNI VENTIL

Kada nije u kuglani, automobilu ili teretani, gdje provodi najviše vremena, Tanja Perišić je negdje na nekoj balkanskoj planini. Nedavno je bila na raftingu na Tari. Vratila se prepuna utisaka, isto i kao sa Rtnja, gdje je otišla samo da bude svjedok veličanstvenog izlaska sunca.

"Spremamo se da sa dubičke strane osvojimo vrh Patrija na Kozari. Po tom vrhu se naziva i naš planinarski klub. Narednog vikenda idemo na Maglić. Planinarenje mi je omogućio veliki broj prijatelja, izazovi su fantastični, upotpunila sam život sa ovom aktivnošću, priznaje Tanja Perišić", sjajna kuglašica svojevremeno i najbolji sportista grada Gradiške.

(FOTO: Boško Grgić)

Priznaje da nađe vremena i za dobru knjigu, te da nakon završetka igračke karijere namjerava da se bavi trenerskim poslom. Priželjkuje da napravi mladu sjajnu ekipu, evropskih ambicija. I uspjeće, kao što je uspjela i na ostalim poljima. I uz to još je dobila i zvanje saveznog kuglaškog sudije. Sportska karijera joj se posložila isto kao i devetka u kuglani u presudnom momentu. Domaća, a i slovenačka publika to zna najbolje, a Tanja joj odaje veliko priznanje, jer kaže da bez stratsvenog navijanja ni njena bacanja i rezultati ne bi bili tako sjajni.

Njenim sportskim stopama ide i sin David, trenutno student u Ljubljani. David je perspektivni kajakaš, a Tanja ga podstiče da se izbori čak i za olimpijsku normu. Sport je, uvjerena je, najbolja nadogradnja svakoga čovjeka.

Jedna je Tanja Perišić.

Boško GRGIĆ

Tagovi: