U toku sanacija krova Muzeja savremene umjetnosti

Sanacija krova Muzeja savremene umjetnosti počela je ovih dana, u okviru prve faze velike obnove zgrade ove institucije kulture.

Direktor Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske Sarita Vujković, kazala je da je riječ o spomeniku pod zaštitom države i da su, uz redovne dozvole bile neophodne i dozvole Zavoda za zaštitu spomenika.

"Sredinom ljeta smo započeli obnovu, odnosno sanaciju krova što je centralni dio muzeja, a biće sanirane i prostorije ispod krova koje će služiti za biblioteku i čitaonicu. U novembru ove godine planiramo početak radova sa prednje strane zgrade gdje će biti sanirani ulazni hol i vrata. Biće ugrađen i lift koji će povezati dvije etaže muzeja, odnosno, na taj način, stavićemo u funkciju i potkrovlje zgrade", istakla je Vujković i dodala da će kompletna sanacija muzeja biti obavljena kroz tri ili četiri faze.

Potpuna obnova podrazumijeva i obnovu fasade sa ambijentalnom rasvjetom, potom obnovu entrerijera kao i uređenje nekadašnjeg perona željezničke stanice, koja se tu ranije nalazila, u prostor prilagođen današnjem vremenu.

Projekat obnove Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, uradio je projektni tim profesora sa banjalučkog Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta, a obnovu su finansijski podržali Kabinet predsjednika Republike Srpske i Ambasada SAD u BiH.
 

Tagovi: