U "Pavloviću" kažu da izmjenama na linijama 14 i 17A uvode red, 70 odsto građana ne misli tako

Eksperimentalna izmjena trasa na linijama 14 i 17A prilagođena je putnicima i organizovana tako da im obezbijedi brži, češći i jednostavniji prevoz.

Kazao je to u intervjuu za “Glas Srpske” direktor “Pavlović-Turs” d.o.o. Banja Luka Goran Starčević, te dodao da su ove promjene bile neophodne, jer se nekadašnja kružna linija 14 odvijala na način koji je bio nepraktičan za putnike, ali i za prevoznike.

Naglasio je da su pratili stanje na terenu, te uočili da se za pomenute linije, iako su imale utvrđen red vožnje, nije moglo znati ni vrijeme, ni mjesto polaska, tako da su u praksi mještani Starčevice koristili polovinu kapaciteta te linije.

On je naglasio da su novim trasama zadovoljene sve potrebe korisnika.

– Brojanjem putnika smo utvrdili da je na jednom polasku na liniji 17A popunjenost autobusa 70%, odnosno 60% na liniji broj 14, dok je na svim ostalim polascima popunjenost autobusa ispod 40%. Prednosti eksperimentalnog reda vožnje ogledaju se u organizovanijem prevozu, što podrazumijeva češći broj polazaka nego ranije. Šest autobusa kreće u sat vremena, tako da je ovaj princip i praktičniji i bezbjedniji za putnike – kazao je Starčević i dodao da su na liniju uključeni novi, udobni autobusi, klimatizovani i sa dobrim grijanjem, te da putnicima omogućavaju kvalitetniji prevoz nego što su do sada imali.

Što se tiče linije 17A, Starčević je naglasio da je, prema statističkim podacima, mnogo više putnika na Paprikovac išlo iz centra, sa stajališta kod Pošte, nego sa stajališta kod Medicinske elektronike.

– Stoga smo predložili da linija 17A prolazi kroz centar. Usljed premještanja klinika na Paprikovac, povećala se potreba za prevozom iz centra ka Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske, te je ovim izmjenama olakšan prevoz – zaključio je Starčević za Glas Srpske.

Anketa portala Mojabanjaluka.info

Ipak, ako je suditi po podacima koje smo dobili anketom na FB stranici portala MojaBanjaluka.info, većina građana ne dijeli mišljenje prvog čovjeka "Pavlović Tursa".

Razgovarali smo i sa putnicima, koji su već prvog dana našli brojne zamjerke na novi red vožnje.

- Van svake pameti je da samo jedna linija vozi za Borik, i to 17A. Uprkos tome što sada ide češće, autobus je već na vrhu Starčevice pun, i to ljudi koji idu u Centar, na tržnicu ili u bolnicu. Na sve, u autobusu ima svega 15ak mjesta za sjedenje - kaže jedna penzionerka.

Posebno ogorčeni su oni koji iz Borika putuju u Obilićevo i obrnuto. Da bi stigli na odredište, moraju da presjedaju.

- Živim u Boriku, a svakodnevno idem u Obilićevo da čuvam unučiće. Do sada sam išla sa linijom 14, a sada moram da idem sa 17A, pa u Centru presjedam u 14 - kaže Stana K. 

Novim redom vožnje posebno su pogođeni putnici koji su i ranije presjedali iz 14B, koji vozi iz Tuzlanske prema Autobuskoj stanici, u 14 ili 17A.

- Dobro je što su sada iole redovni polasci sa Starčevice, pa ne čekamo dugo ako idemo u Centar. Međutim, osuđeni smo da se u povratku vozimo samo sa 17A, jer vožnja iz Centra do pumpe pod Starčevicom traje 25 minuta, u špicu još duže. Da bismo se uklopili i došli do kuće potrebno je i do sat vremena - kaže Mira S. iz Tuzlanske ulice.

Nezadovoljni su i oni koji su na posao išli nekadašnjom trasom linije 17A. Ukoliko još presjedaju, na posao moraju kretati pola sata ranije.

- Otkako je počeo novi red vožnje, nijednom nisam uspjela da stignem na vrijeme na posao. Od kuće krećem sa 14B, i ranije sam presjedala u 17A i izlazila kod Čajaveca. Odgovarala mi je ta trasa. Sada nemamo nijedan autobus koji vozi tim dijelom grada - kaže Jelena K. i dodaje da ne zna šta su mislili da će postići ovim novim trasama, ali sigurna je da nisu postigli da putnici budu zadovoljniji.

- Ako ću plaćati radničku mjesečnu kartu 44 KM, a uz to svako malo plaćati i taksi ili pojedinačnu autobusku kartu nekog drugog prevoznika, ili čak ići pješke, onda mi nije jasno kako mogu reći da dovode red u javni prevoz. Možda i dovode, ali ako svi kupimo zajedničke mjesečne karte, koje su daleko skuplje - kaže ona i dodaje da i tada ne bi bilo sve kako treba, jer moralo bi se presjedati.

Koju mjesečnu kartu kupiti: "Central" ili "Pavlović"? Da li čekati bus sa jedne ili sa druge strane ulice? Koji bus sada ide za Borik, što ne ide? Kuda ide 14? Kako 17A ne ide više pored Medicinske elektronike? Vrijedi li Centralova mjesečna za ostale Pavlovićeve linije? Kada i kuda ide Centralova "devetka? Ovo su pitanja su koja se svakodnevno čuju na stanicama i u autobusima, iako je od uvođenja novog reda vožnje prošlo desetak dana.

Ono što svi priznaju je da zaista ima više polazaka i da su iole redovni. To koliko vožnja traje i koliko se "kruži", te u koja naselja autobus više i ne ide, druga je priča.

Posebna priča je i manje polazaka u večernjim časovima i vikendom, kao i ta da nedjeljom, kada 14B vozi na svaki sat, treba prije odlaska nekuda izraditi studiju kada krenuti, gdje izaći, gdje presjedati i pogotovo - koliko će vikend vožnja i čekanje od Kočića do Centra trajati.

Brojni građani su već izrazili svoje nezadovoljstvo kod prevoznika i u Mjesnoj zajednici. Ostaje da se vidi da li će se njihovo mišljenje uvažavati.

Vozači jedini zadovoljni  

Izgleda da su jedino vozači zadvoljniji izmjenom linija u gradskom prevozu. Kako kažu, dok je linija 14 bila kružna, stajanja nije bilo. Sada bar imaju nekoliko minuta odmora, prije narednog polaska.

Glas Srpske/Mojabanjaluka.info

Tagovi: