U Banjaluci svečano otvoren Međunarodni sajam knjige

Besjedom o istrajavanju u očuvanju suštine bića sopstvenog naroda i praštanju svojim neprijateljima, književnik Vule Žurić svečano je otvorio 24. Međunarodni sajam knjige u organizaciji "Glasa Srpske" u Sportskoj dvorani "Borik" u Banjaluci.

U nadahnutom govoru Žurić je naveo primjer mostarske "Zore" od prije 120 godina, kada su ovaj list vodili Svetozar Ćorović, Aleksa Šantić i Jovan Dučić.

- Tada je pri kraju možda baš ovako toploga ljeta, pri svom povratku s primorja u Beograd, do grada Mostara svratio tada već čuveni i rado čitani srpski pisac Simo Matavulj. Iako pod austrougarskom okupacijom, grad na Neretvi je na razmeđu 19. i 20. vijeka bio jedan od najživljih kulturnih centara srpskog naroda - kazao je Žurić, podsjetivši prisutne na podatak kako je Matavulj svom kolegi Ćoroviću, glavnom i odgovornom uredniku "Zore", tada jednom od najuglednijih književnih časopisa kod Srba, dugovao davno obećani književni prilog.

Ćorović je, nastavio je Žurić, u svom uredničkom insistiranju bio toliko uporan da je Simo Matavulj jednog od tih toplih mostarskih poslijepodneva ostao u svojoj hotelskoj sobi ne bi li časopisu "Zora" odužio svoj spisateljski dug.

- Tako nastade 'Pilipenda', jedna od najljepših i najpotresnijih priča napisanih na srpskom jeziku. Trebalo bi da svi koji su makar zakoračili u ma koju školu znaju sadržaj ove kratke Matavuljeve priče o mukotrpnom životu Srba u gornjoj Dalmaciji četrdesetih godina 19. vijeka i odbijanju Pilipa Bakljine zvanog Pilipenda da proda vjeru za večeru - rekao je Vule Žurić poručivši da hala "Borik" u narednim danima treba da bude mjesto gdje će se slaviti vjera u pisanu riječ.

Tokom svečanog otvaranja sajma čuli su se i stihovi iz pjesme "Ostajte ovdje" Alekse Šantića, a prisutnima se obratila i Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske.

- Kroz Sajam knjige njegujemo književno stvaralaštvo i srpski jezik, koji su mnogostruko stariji od Republike Srpske. Cilj Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske je da se jeziku i knjizi vrati dignitet te da razvije popularizaciju knjige i čitanja, posebno među djecom i mladima - kazala je Trivićeva u kratkom obraćanju prisutnima.

Svečanost je uveličala i pjevačica Kristina Ivanović, koja je izvela numeru "Rijeka bez imena".

Ovaj 24. sajam je i prilika da se posjetioci upoznaju s novitetima u svijetu književnosti i novim djelima domaćih i regionalnih izdavača objavljenih tokom protekle godine po povoljnijim, sniženim cijenama. Tokom sajma biće održani i 4. Međunarodni književni susreti. Svoja izdanja predstavljaju, između ostalih, Izdavačka kuća "Pčelica", Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske, Andrićev institut iz Višegrada, "Nostalgija" i "Begen".

Nezavisne novine

Tagovi: