Tužilaštvo BiH do sada optužilo četiri ministra bezbjednosti

 Krivično zakonodavstvo koje tretira organizovani kriminal i korupciju moralo bi biti daleko strože nego što je sada, jer bez pooštravanja kaznene politike nema adekvatnog odgovora na korupciju.

Ovo je u intervjuu za Srnu poručio glavni tužilac u BiH Milanko Kajganić, te dodao da Tužilaštvo BiH, kada su u pitanju optužnice za kriminal, "nema problem sa činjenicom ko je ko i koju funkciju obavlja", podsjetivši da se u ovoj instituciji trenutno vodi istraga protiv jednog ministra iz prethodnog saziva Savjeta ministara BiH.

Tom ministru je bio određen pritvor, a on je sada u kućnom pritvoru za koruptivne aktivnosti. Do sada je Tužilaštvo BiH optužilo četiri ministra bezbjednosti - jedan je osuđen, dva su oslobođena, za četvrtog se trenutno vodi glavni pretres pred Sudom BiH, a peti je u fazi istrage - kazao je Kajganić.

On je najavio da će Tužilaštvo BiH insistirati da se pooštri kaznena politika, prvenstveno kada je u pitanju suzbijanje korupcije, te podsjetio da je to i jedan od prioriteta koji BiH mora zadovoljiti  u pregovorima za pristup Evropskoj uniji.

- U Tužilaštvu BiH smo potpuno nezadovoljni kaznama koje se izriču naročito u predmetima u kojima su optužena lica za srednju i visoku korupciju - naglasio je Kajganić i poručio da zbog toga ne kritikuje predsjednika bilo kog suda u BiH.

BiH su potrebne hrabre sudije koje shvataju značaj pooštravanja kaznene politike - rekao je Kajganić.

Prvi tužilac BiH poručio je da je neophodno krenuti u čišćenje redova u  policijskim i pravosudnim institucijama, kao i da su dokazi iz Sky i Anom aplikacija validni.

- Informacije Evropola o raspakovanim kripto-aplikacijama koje su koristile kriminalne organizovane grupe sa područja BiH, regiona i svijeta pokazale su da su sve institucije zadužene za borbu protiv organizovanog kriminala kontaminirane licima povezanim sa organizovanim kriminalnim grupama. To je poražavajuća činjenica, ali i dobar osnov za početak i za čišćenje redova svih institucija koje su zadužene da se bore protiv takve pošasti - istakao je Kajganić.

- Značajno je naglasiti da smo uhapsili 14 pripadnika raznih policijskih agencija u BiH, lišili slobode jednog sudiju i jednog advokata, a početkom ove godine uhapsili smo i jednog radnika Tužilaštva BiH koji je koristio činjenicu da radi u ovom tužilaštvu za pokušaj vršenja koruptivnih krivičnih djela - dodao je glavni tužilac.

Ključni rad Tužilaštva BiH, prema Kajganićevim riječima, jeste da se vrati povjerenje javnosti u nepristrasnost i profesionalnost ove institucije.

Jedan od problema je što nemamo identifikovane naručioce za teška ubistva. To su značajni predmeti i smatram da je to dobar početak puta borbe protiv organizovanog kriminala - rekao je Kajganić.

Govoreći o saradnji sa tužilaštvima, odnosno istražnim organima u regionu i svijetu kada je riječ o organizovanom kriminalu, ali i ratnim zločinima, Kajganić je naveo da je ta saradnja dobra i da svakodnevno rade na njenom poboljšanju.

Najveći problem je činjenica da BiH nije član Evrodžasta i da Tužilaštvo BiH nema svog tužioca u Evrodžastu - kazao je glavi tužilac.

Isto tako, poručuje Kajganić, BiH je potrebno usvajanje izmjena Zakona o zaštiti ličnih i tajnih podataka da bi mogao da bude potpisan sporazum sa Evrodžastom.

nezavisne.com