Tri Nine na Sajmu zapošljavanja u Banjoj Luci

Nina Stanarević, Nina Vasilić i Nina Dakić - tri "pop" umjetnice predstavile su danas, na Sajmu zapošljavanja u Banjoj Luci, svoje radove, u okviru Udruženja građana "Pop art market".

Nina Stanarević je grafički dizajner, a pri završetku studija zainteresovala se za knjigovestvo. Godišnje napravi preko 100 ručno uvezanih svesaka i knjigovestvo je danas i njena strast i njen hobi.

- Konac, papir, karton i platno su osnovni materijali za rad. U regionu je veoma malo knjigovezaca, naročito onih koji se bave tehnikama koje ne spadaju u tvrdi povez. Koristim i "tajni belgijski uvez" i "japanski" uvez gdje su listovi pojedinačni, a format najčešće vodoravan - kazala je Stanarević.

Radovi Nine Vasilić su poznati pod kodnim imenom "Tufna". Vasilić kaže da se "Tufna" bavi izradom nakita, ukrasnih kutija i okvira za slike.

- Ovo je prilika da predstavimo radove i da pokažemo da iz hobija može nastati i umjetnost i posao. Svi smo u ovo krenuli iz znatiželje, a danas zarađujemo radeći ovaj posao. To, naravno, nije dovoljno, ali je dobar početak - rekla je Nina Vasilić.

Nina Dakić je diplomirala grafiku na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci. Njen nakit pravljen od fimo mase poznat je i kao "Jellyfish" nakit.

- Volim minimalizam i trudim što više da ga ispraktikujem u svemu što radim. I meni samoj je bilo potrebno vrijeme da naučim kako da besprekorno pravim motive. Fimo masa je ljepljiva, tako da se dešavalo da nešto odleti na nju - kazala je Nina Dakić.

Na Sajmu zapošljavanja oko 50 privrednika posejtiocima su ponudili oko 350 radnih mesta iz različitih sektora. Zainteresovani mogu pronaći poslove iz drvopređivačakog, prehrambenog i metalskog sektora, zatim industrije tekstila, kože i obuće, uslužnih djelatnosti, ali i bankarskog i zdravstvenog sektora.

G. Dakić