Sutra je Aranđelovdan: Ovo su narodna vjerovanja i običaji

Pravoslavni vjernici i Srpska pravoslavna crkva sutra slave Sabor svetog Arhangela Mihaila ili Aranđelovdan. Po brojnosti svečara, Aranđelovdan je na drugom mjestu slava kod Srba, iza Nikoljdana.

Arhangel Mihailo je “vođa nebeskih vojski” koji se uvijek javljao na mjestima na kojima se javljala i Bogorodica, tako da predstavlja nebesku silu i zaštitu na zemlji.

Po crkvenom predanju, anđeo Mihailo je prvi stupio u borbu sa zlim duhom i to ime po crkvenom tumačenju označava “onog koji je kao Bog”. Na grčkom jeziku riječ “arhi” znači glavni, prvi, a “angelos” znači vjesnik, anđeo.

Na ikonama je predstavljen kako u svojoj desnoj ruci drži koplje kojim popire Lucifera, a u lijevoj palmovu grančicu. On se smatra čuvarem pravoslavne vjere i borcem protiv jeresi, a narodno vjerovanje kazuje da on dolazi i uzima ljudske duše, kad je kome kucnuo čas.

Mnoga su narodna vjerovanja ο ovom anđelu. Kažu da on obilazi sve bolesnike i ako stane kod nogu – nije dobro, a ako je kod glave – bolesnik će ozdraviti.

Ovaj dan ustanovljen je kao praznik Arhangela Mihaila u vrijeme Silvestera Prvog Rimskog (314-335) i Patrijarha Aleksandra Aleksandrijskog (326).

Slavi se u jesen, a po narodnom vjerovanju to je zato što kad su sveci dijelili uloge, Arhanđel Mihailo dobi jesenje i zimsko vrijeme. Vrijeme zime i zimske teškoće. Govori se da u ovo vrijeme Arhanđel luta svijetom obučen u prosjaka da izgradi nevjernike i pomogne nevoljnicima.

Na Aranđelovdan treba širiti dobre misli, a jednu jedinu stvar koju ne smijete uraditi jeste da siromašne i nemoćne tjerate od sebe. To će anđeo, koji je stalno uz vjernike, kazniti.

Tagovi: