Odluka Ustavnog suda BiH otvorila Pandorinu kutiju: Moguć i udar na šumsko ali i vodno zemljište u RS

Nakon što je Ustavni sud BiH osporio jedan od članova Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske i donio odluku prema kojoj se ovo zemljište proglašava državnim, u vlasništvu BiH, sličan scenario bi se mogao desiti i kada je u pitanju šumsko, ali i vodno zemljište u Republici Srpskoj.

Upozorili su na ovo iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS, ističući da postoji realna opasnost da predstavnici bošnjačkih partija iskoriste posljednju odluku Ustavnog suda BiH i podnesu sličnu apelaciju i za šumsko zemljište, koje zauzima oko 52 odsto teritorije RS.

– Ne bi nas iznenadilo da se odluče i na taj korak, te na taj način ugroze teritorijalni integritet i suverenitet Srpske, a koji joj zagarantovan Ustavom BiH i Dejtonskim sporazumom. Na ovaj način ukupno više od 60 odsto teritorije Srpske bi se našlo na udaru – istakli su za “Glas Srpske” iz ovog ministarstva, navodeći da je posljednja odluka ovog suda nezakonit i neustavan presedan protiv kojeg će se boriti svim legalnim sredstvima.

Kako su objasnili, Ustavni sud BiH je donoseći ovu odluku “pogazio” svoje ranije odluke iz 2017. i 2018. godine.

Oni su tada razmatrajući različite apelacije naveli da je poljoprivredno zemljište dobro od opšteg interesa te da je ovo zemljište, a koje nije bilo predmet privatizacije, vlasništvo Srpske, odnosno da ona njime upravlja i raspolaže – naveli su iz ovog ministarstva.

To je uostalom, kako kažu, potvrdio i OHR, koji je 2010. godine donio odluku o popisu državne imovine u i izvan BiH, a kojom kao državna imovina nije popisano poljoprivredno zemljište na koje se odnose izmjene Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske.

Ustavni sud je sada pogazio sve svoje ranije odluke, što govori da se radi o čisto političkom potezu koji nema nikakve veze sa pravom, a ni sa Ustavom BiH, a čiji je tumač ovaj sud – rekao je portparol ovog ministarstva Aleksandar Macanović.

Da se radi o politički motivisanoj odluci Macanović argumentuje i primjerom iz FBiH, gdje sličan zakon godinama postoji, a koji za “tumače ustavnosti” nije sporan.

Naime, u Zakonu o poljoprivrednom zemljištu FBiH iz 2009. godine, a za koji su glasali poslanici SDA, takođe stoji odredba da je FBiH ta koja odlučuje kako će raspolagati poljoprivrednim zemljištem.

Federacija je titular nad poljoprivrednim zemljištem. To nikome nije sporno, ali jeste kada je u pitanju RS. Šta nam sve to govori, da se radi o politički motivisanoj odluci i udaru na suverenitet Srpske, s ciljem da se centralizuje BiH – uvjeren je Macanović.

U međuvremenu, dodao je on, ministarstvo će nastaviti da ovu imovinu upisuje kao vlasništvo Srpske, jer joj je to pravo dato kroz Ustav BiH.

Riječ je o oko 85.000 hektara poljoprivrednog zemljišta koje se do sada vodilo kao vlasništvo raznih poljoprivrednih kombinata, a koji godinama unazad više ne postoje.

Presuda

Ustavni sud BiH donio je odluku prema kojoj je Ustavu BiH suprotan član 53 Zakona o poljoprivrednom zemljištu RS kojim je propisano da poljoprivredno zemljište koje je javno dobro, odnosno državno vlasništvo, po sili zakona postaje vlasništvo i posjed Srpske. Ustavni sud je utvrdio da je riječ o isključivoj nadležnosti BiH u regulisanju pitanja državne imovine.