Sestre osumnjičene da su prisvajale novac od apoteke

Kantonalno tužilaštvo Srednjobosanskog kantona podiglo je optužnicu protiv sestara Mirjane Lukić Hodak i Irene Lukić Ljubičić, koje su osumnjičene za zloupotrebu položaja, a koju je potvrdio Općinski sud u Jajcu.

Kako piše pod tačkom jedan optužnice, Mirjani Lukić Hodak u svojstvu direktorice JZU Gradska ljekarna u Jajcu, te Ireni Lukić Ljubičić u svojstvu direktora kompanije "Mitras" iz Jajca se stavlja na teret da su od 1. januara 2014. do 31. decembra 2017. godine protivpravno finansijski oštetile ovu kompaniju.

- Iskorištavanjem službenog položaja Mirjana Lukić Hodak je po dogovoru i na prijedlog Irene Lukić Ljubičić, protivno Statutu Gradske ljekarne Jajce, postupala u namjeri da svojoj sestri sa kojom je suvlasnik 'Mitrasa' iz Jajca pribavi imovinsku korist tako što je obaveze proistekle iz poslovnog odnosa JZU Gradska ljekarna Jajce i pravne osobe 'Mitras' iz Jajca, sa računa JZU Gradska ljekarna Jajce, umjesto na račun pravne osobe 'Mitras' iz Jajca uplaćivala na tekuće račune Irene Lukić Ljubičić. Na taj način je Ireni Lukić Ljubičić pribavljena imovinska korist u ukupnom iznosu od 16.282 KM, a oštećen 'Mitras' - stoji u optužnici.

Dodaje se da se pod tačkom dva optužnice Mirjani Lukić Hodak stavlja na teret da je kao direktorica i odgovorna osoba za raspolaganje novcem u JZU Gradska ljekarna Jajce od 1. januara 2014. do 31. decembra 2017. godine iskoristila svoj službeni položaj.

Ona je protivno Statutu Gradske ljekarne Jajce, sa transakcijskog računa JZU Gradska ljekarna Jajce, vršila nepripadajuće uplate na svoj tekući račun u ukupnom iznosu od 12.554,35 KM, a istovremeno iz blagajne vršila isplate bez pokrića i prisvajala novac u ukupnom iznosu od 17.732,59 KM i na taj način sebi pribavila imovinsku korist u ukupnom iznosu od 30.286,94 KM - navodi se u optužnici Kantonalnog tužilaštva Srednjobosanskog kantona.

nezavisne.com