Šarović: Program reformi onemogućava odlučivanje entiteta o NATO

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a i šef Kluba SDS-a u Predstavničkom domu BiH danas je prije posebne sjednice ovog doma otkrio šta zna o Programu reformi.

Kazao je da se vojna neutralnost ne spominje, te da entiteti ne odlučuju o NATO i da je sadržaj ovog dokumenta njemu poznat iz izvora u Predsjedništvu BiH.

Mirko Šarović je odluku Predsjedništva Bosne i Hercegovine o usvajanju Programa reformi BiH ocijenio kao aktivaciju Akcionog plana za članstvo (MAP), bez obzira na naziv dokumenta.

- Prije desetak dana je o tome sasvim jasno govorio i član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, kada je rekao da onog trenutka kada se dokument, bilo kog naziva, pošalje u Brisel i ako bude prihvaćen, on u suštini znači aktivaciju MAP-a i time je ključno trasiran put BiH ka ovom vojnom savezu - kazao je Šarović.

Naglasio je da, prema njegovim informacijama iz Predsjedništva BiH, u Programu reformi BiH se ne spominje vojna neutralnost na bilo koji način.

- On onemogućava odlučivanje o članstvu u NATO nižih nivoa vlasti, ni entiteta niti drugih nivoa. Nije moguće sprovesti referendum na nivou entiteta po ovom dokumentu, a jedina dva tijela koja mogu da odlučuju i potvrde poziv NATO za članstvo BiH u ovom vojnom savezu je Predsjedništvo i Parlamentarna skupština BiH - pojasnio je Šarović.

Ovu odluku je ocijenio kao poraz politike srpskog člana Predsjedništva Milorada Dodika o vojnoj neutralnosti, koju je sve vrijeme, kako je kazao, forsirao i zastupao.

- Time je na potpuno jasan način obesmišljena Rezolucija Narodne skupštine Republike Srpske koju su forsirali oni koji su pristali na ovaj dokument - izjavio je Šarović.

Kazao je da im nije omogućen uvid u Program reformi BiH, te da je taj dokument u sefu i nijedan član Predsjedništva BiH ga ne može obznaniti do onog trenutka dok ga NATO ne potvrdi, što Šarović očekuje da bi se moglo dogoditi u narednim danima.

- SNSD je definitivno ovaj trenutak učinio najvažnijim događajem u 2019. godini, a možda je ovo i najvažniji događaj unazad sedam ili osam godina. Možda je ovo trenutak koji označava i kraj perioda kada su u osnovi retrogradne i razbojničke politike od svojih lidera lažno pravile najveće patriote i nacionalne heroje i mislim da je to nešto što nosim zaista vezano za ovaj događaj, koji neće biti događaj za jedan dan i za jednu sedmicu. Vjerovatno će ovo pitanje biti temelj osnova za sučeljavanje naših politika u narednim mjesecima - ocijenio je Šarović.

Tagovi: