"Safikada" otvorila novu sezonu Banjalučkog studentskog pozorišta

Premijernim izvođenjem predstave “Safikada vako je bilo” počela je 44. sezona Banjalučkog studentskog pozorišta, koji nosi simboličan naziv “Bolje pakt nego rat”.

“Počinjemo kada pozorišta inače odmaraju, ali nama to nije prvi put. Mi smo poznati po tome da smo imali ljetnju scenu i ranije. Zahvaljujući pomoći Gradske uprave  prostor je adaptiran i možemo da radimo i sada, samo bez upotrebe klime i poštujući fizičku distancu i mjere zaštite”, rekao je Aleksandar Pejaković, koji je u predstavi zadužen za dramatizaciju, scenografiju, izbor muzičkih efekata i kostima.

Predstava je nastala na osnovu teksta knjige Vida Vukelića koja je objavljena 2017. godine ili kako on kaže na osnovu njegovog prvog “izleta” s obzirom na to da je on dječiji pjesnik, a ovo mu je prva literatura za odrasle.

“Ja sam knjigu napisao kao poemu od 130 strofa i ona je stajala u ladici. Nakon toga prikupljao sam još mnogo informacija. Knjiga je prevedena na engleski jezik i nalazi se u preko 30 zemalja u svijetu. Ova knjiga odjekuje na najljepši način na koji može odjeknuti literatura. Svi koji budu čitali knjigu osjetiće kroz šta sam sve morao proći i koliko je teško bilo naći sve od informacija, a 99% napisanog je tačno. Dvije godine sam prikupljao sličice i slagao kockice”, objašnjavao je Vukelić.

U predstavi ulogu Safikade igra Dragana Ilić, a Hermana, austrougarskog vojnika koji se na prvi pogled zaljubljuje u banjalučku ljepoticu igra Anando Čenić. Pored njih, u predstavi igraju i Radenka Ševa ulogu Fatme.

 

Tagovi: